Waarom wandelingen in de natuur zo goed zijn voor jou!

Merk jij het ook? Na een stressvolle week even onthaasten met een goede wandeling…en meteen voel je jezelf opnieuw opgeladen! Elke keer opnieuw verbaast het me, dat een wandeling in de natuur zoveel deugd kan doen.

Het maakt zelfs niet uit waar je natuur gaat : het bos, de heide, de zee,…. Al stappend even lekker uitwaaien. Je kan zonder zorgen de kinderen of de hond even lekker voor je uit laten lopen, terwijl jij kunt genieten van het zangtalent van de vogels om je heen.

Wandelen? Het is gezond!

#Gratis vitamine D

Bij de eerste zonnestralen lonkt de opkomende natuur naar ons, net alsof het wil vragen ‘hé jij, kom even naar buiten!’ Altijd weer na de winterperiode of een periode met veel grijze periodes sta ikzelf te popelen om opnieuw de natuur in te duiken. Opzoek naar de natuur die wellicht alweer wat veranderingen der seizoenen heeft doorgemaakt.

Lonken de zonnestralen? Ga dan naar buiten toe en warm je lichaam lekker op! Je krijgt meteen gratis vitamine D toegeschoven door het zonlicht dat op je schijnt. Net deze vitaminesoort zorgt er immers voor dat onze botten verzekerd blijven van een goede werking.

Bij langdurig contact met de zon, kun je jezelf best behoeden voor zonnebrand. Wissel daarom je wandelingen af met een tocht door de velden afgewisseld met paden door de bossen. Las momenten in dat je door de schaduw wandelt en nadien weer wat door de zon.

Wandelen wandelroutes velden
Wandelen doorheen de velden.

Wandel je eerder tijdens een winterperiode, dan kan je net beter de zon wel opzoeken! Een dag zonder zonlicht is een dag zonder vitamine D en dus ook zonder die extra boost voor je lichaam.

Ga vooral naar de velden waarop net maïs, graan of een ander gewas is geoogst door de boer. Ze zijn een paradijs voor vogels en andere dieren. De achtergebleven resten zijn immers een makkelijke extra maaltijd voor hen. Vlak voor de schaarste van de winter kunnen ze dat wel gebruiken.   

#Therapeutische werking van de natuur

Het is al langer bewezen dat wandelingen in de natuur een therapeutische werking op mensen hebben. Even lekker lopen door de natuur en precies voelen dat al je problemen achter je blijven. Hoe verder je stapt, hoe meer problemen je achter je laat! Je voelt stress en zorgen van je afvallen bij elke stap je neemt!

Na een stevige wandeling zul je merken dat je opnieuw helderder kunt denken. Wellicht verandert je kijk op de dagdagelijkse zorgen wel en denk je …waar heb ik me zorgen over gemaakt. Tijdens je wandelingen wordt immers in je lichaam een aantal stoffen aangemaakt die je weer positiever doen denken.

Panoramafoto Vijver Bos
Een uitrusten aan het water : onbetaalbaar!

Het opkomen van wandelcoachen, natuurcoachen, bostherapie en knuffelbomen, meditatie en yoga sessies in de natuur is daarom ook niet zo vreemd meer. Het is speciaal gemaakt voor mensen die toch wel een bepaalde drempel hebben om die ongekende natuur binnen te treden.

De natuurcoach is er om samen met een andere persoon door de natuur te gaan wandelen, vergezeld van een goed gesprek. Gesprek na gesprek krijg je weer meer voeling met de natuur en natuurlijk ook met jezelf. Een beetje zoals de psychiater doet in zijn kleine kamertje, maar dan in een prachtige omgeving!

#Back to basics

Heb jij ook wel eens last van te veel stress, rondrennen elke dag van hier naar daar. Werken, eten maken, de kinderen afzetten en ophalen, nog even tussendoor naar de winkel… Net op die momenten dat je geen tijd hebt om even rond je te kijken en even stil te staan wat het leven ons te bieden heeft.

Bushcraft wandelen wandelroutes Benelux België Nederland kamperen

Materialistische zaken zoals; welk merk van broek, de laatste nieuwe trend voor je kapsel, de nieuwste kleuren nagellak. De natuur trekt zich er helemaal niets van aan. Bomen herken je aan hun bladeren, vruchten en soort schors. Vogels en dieren aan hun kleuren en geluiden. Elke soort heeft zijn eigen kenmerken. Een boom zal nooit tegen jou zeggen ‘wat heb jij een leuke broek aan!’ Sorry, dat doet zelfs de sprookjesboom niet.  

Lees hier mijn artikel : 8 tips bij de aanschaf van een wandelrugzak!

De natuur zorgt er immers voor dat we terugkeren naar de basis van ons bestaan. De natuur beoordeelt ons niet op onze kledij of hoe we eruit zien. Zorgen wij goed voor de natuur, dan geeft het ons water om te drinken, voedsel om te eten en zuivere lucht om te ademen.

Net dat ‘niet beoordeeld worden’ op je uiterlijk is zo leuk om in de natuur te vertoeven. Kijken, horen, proeven, ruiken en voelen : laat je zintuigen werken, dat is het enige wat echt telt!!!

Interessante artikels voor jou!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Een WordPress.com website.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: