Vennengebied, Turnhout (BE)

Vennengebied in Turnhout : dat is wandelen, fietsen en paardrijden aan de buitenzijde van Turnhout

Vennengebied Turnhout wandelroute natuurreservaat natuurgebied koe

Het Vennengebied in Turnhout is een uitgestrekt gebied dat over meerdere gemeentes ligt;  Merksplas, Baarle-Hertog, Ravels en Turnhout. Turnhout ligt in het hart van de Belgische Kempen, niet zover van de grens met Nederland.

Het is bekend om zijn vennen, heide en graslanden. Dit gebied werd onlangs uitgeroepen tot natuurreservaat is meer dan 400hA groot en enorm belangrijk voor de verschillende vogelsoorten die hier hun thuis hebben.

Koeien en schapen houden hier de vennen en heidegebieden in toom. In de zomer kom je ze overal tegen, ze staan soms zonder erg gewoon midden op het pad. Angst heb je niet nodig, het zijn vriendelijke dieren die mensen gewoon zijn.

Na meerdere wandelingen in dit gebied was ik op een avondwandeling alle eenden en ganzen kwijt die anders heerlijk zitten te kwaken op de talrijke vijvers. Geen nood, ze zijn niet weg, ze zitten op een aanpalende wei gezellig met een paar honderd vrienden koffieklets te houden.

Vennengebied Turnhout wandelroute natuurreservaat natuurgebied ganzen

Tip : maak zeker hier eens een avondwandeling, de zonsondergang is prachtig en kleurt de vijvers met een warme gloed

Wie dit gebied nog van vroeger kent, zal merken dat er hier talrijke bomen zijn omgekapt. De restanten zie je overal nog. In 2000 werd er beslist om met drastische maartregelen in te grijpen om de natuur te herstellen en een aantal planten die op de rode lijst staan, opnieuw te kans te geven om te groeien.

Wie gek is van vogels komt hier aan zijn trekken! Breng je verrekijker zeker mee, op de verre velden ontdek je talrijke soorten? Van de grote tot de kleinere soorten, hier krijgen ze ongestoord de kans om rond te fladderen.

Vennengebied Turnhout wandelroute natuurreservaat natuurgebied vogel

Uitkijktoren aan het Bels Lijntje

Uitkijktoren

Vennengebied Turnhout wandelroute natuurreservaat natuurgebied uitkijktoren Bels lijntje fietsroute landschap
Vanop de uitkijktoren , het winterse landschap van het Vennengebied.

Een strategisch geplaatste uitkijktoren met héérlijke vergezichten over het gebied. Het is één van de 7 uitkijktorens in de Belgische Kempen. Rondom rond van deze uitkijktoren kan je de prachtige natuur bewonderen. Vanop de toren zie je de auto’s rijden op de Steenweg op Baarle-Hertog.

De uitkijktoren kan je makkelijk bereiken te voet, op de fiets, met het paard en de auto. De uitkijktoren is tevens uitermate rolstoeltoegankelijk. Vanop de onderste etage heb je reeds een prachtig zicht over de aanpalende vijver. Je staat als het ware al bijna met je voeten in het water. Je kan dan de waterlelies van dichtbij bekijken.

Je kan hier genieten van het weidse zicht over de plas, soms zie je wel zweefvliegtuigen in de lucht, van het vliegveld in Weelde. Langs diezelfde zijde worden meermaals luchtballonnen opgelaten. Een prachtig zicht in de lucht.

Vennengebied Turnhout wandelroute natuurreservaat natuurgebied uitkijktoren Bels lijntje fietsroute

Bels Lijntje

De oude spoorweg van België naar Nederland die hier ooit liep, is ondertussen omgetoverd tot een heerlijk pad om te wandelen, fietsen of paardrijden.

Deze geasfalteerde weg voert je vanop het einde van het station van Turnhout tot in het landelijke Ravels. Voor wie van rechtdoor rijden houdt doorheen de natuur.

Klein Engelandhoeve

Vennengebied Turnhout wandelroute natuurreservaat natuurgebied Klein Engelandhoeve bezoekerscentrum

Een prachtig gerenoveerde boerderij, de oude schuur is omgetoverd tot horecafaciliteit en bezoekerscentrum. Een ander deel van de boerderij doet dienst als armoedebestrijding voor een plaatselijke vereniging.

De boerderij staat er reeds sinds 1826 en deed vroeger dienst om textiel te bleken. Het water van de vennen was zo zuiver dat het daarvoor uitermate geschikt was. Het middelste deel van de boerderij was voorzien van kleine werkmanshuisjes voor deze werklieden. Het rechtse gedeelte met de toren is het oude koetshuis.   

Je kan hier rustig even bijkomen na je wandeling en genieten van de ezels en kippen in de wei. Buiten zijn banken voorzien om tijdens lekker weer na te genieten. Laat je kinderen ook even toe om naar de witte geiten te gaan kijken, het betreft een uniek Kempisch ras.

Bij deze hoeve is een ruime parking voorzien. Langs de achterzijde van de parking heb je toegang tot de wandelingen. Start je aan de linkerzijde dan ga je meteen naar het ruime speelbos.

Vennengebied Turnhout wandelroute natuurreservaat natuurgebied waterlelies
Waterlelies aan de uitkijktoren

Poëzie in het domein

Tijdens je wandeling vindt je op verschillende plaatsen borden terug met een gedicht. Meestal is in het bord een gat voorzien dat letterlijk en figuurlijk jouw kijk op de wereld aan het denken wil zetten.

‘De heide die purper uitslaat als je ze plaagt’ of ‘bomen die er staan te staan voor jou’ , een paar delen van een gedicht dit je langs de weg terugvindt. Deze borden kan je overal in de Kempen tegenkomen.

Hoogmoerheide

Het deel van het Vennengebied dat verder loopt over de grens van de aanpalende gemeente Merksplas. Dit is het deel waar de heide rijkelijk kan bloeien en groeien. De bloeiende paarse heide staat er prachtig te stralen tussen de bossen. In het omheinde gebied kan je de zwarte koeien tegenkomen.

Vennengebied Turnhout wandelroute natuurreservaat natuurgebied Hoogmoerheide heide wandeling Kempen

Startpunt van de wandeling : Katholieke Kapel, Geheul 15, 2330 Merksplas (Zwart Goor). Dit ligt tussen wandelknooppunten 74 en 75. Wandel naar knooppunt 75 nar 41, op dit knooppunt begint de Hoogmoerheide.

Wandeling van StudioBenelux : lengte 11.7 km en gaat verder naar richting Merksplas : 75-41-97-96-2-61-60-12-53-15-51-26-52-89-88-78-79-74-75 Ter hoogte van knooppunt 2 kan je nog even een ommetje maken over om de uitkijktoren te bezoeken.

Het deel tussen knooppunten 15-51-26 loopt door nat gebied, doe je waterdichte wandelschoenen hier dus aan.

Wandelingen en knooppunten in het Vennengebied

De wandelingen doorheen het Vennengebied bieden je een diversiteit wat de natuur van deze regio te bieden heeft. De bossen worden gecombineerd met paden langs het heidegebieden. Ze leiden je naar de talrijke vijvers die hier aanwezig zijn.

 • Koeivenwandeling +/- 3 km, ideaal voor kinderen , langsheen het speelbos met start aan de Klein-Engelandhoeve
 • Vennenwandeling 8 km , blauwe route, start aan Klein-Engelandhoeve, lang het speelbos en de uitkijktoren
 • Hoogmoerheidewandeling 8 km (bruine wandeling), achtvormige wandeling, kan dus ingekort worden, start aan de kapel van het Zwart Goor  in Merksplas
 • Hoge Heidewandeling 7.4 km , achtvormige wandeling langsheen moerassen, start aan de Kleine Klotteraard, vlakbij staat de uitkijktoren
 • Dombergheidewandeling 2.5 km (groene wandeling), start vlakbij de camping ‘Baalse Hei’
 • Talrijke wandelknooppunten hebben hier aansluiting. Knooppunt 52 start aan de Klein Engelandhoeve, vandaar vertrekken ze naar 90, 91, 89 of van 52 naar 51. Wil je aan de andere zijden naar de uitkijktoren; volg dan van 52 naar 90 en daarna 6 en 2
 • Fietsknooppunten : vanuit het centrum van Turnhout vertrekt nr. 45 via het Bels Lijntje met nr. 1,2,3 en 5 kom je langs de uitkijktoren. Knooppunt 87, 82 en 910brengen je in Baarle-Hertog.
 • Ruiter-en mennetwerk  Taxandria verbinden hier de omliggende gemeentes. Bij de lokale infocentra kan je deze routes aankopen
Vennengebied Turnhout wandelroute natuurreservaat natuurgebied
Vanop het uitkijkpunt tijdens de blauwe route

Extra info

 • Bezoekerscentrum op de Klein-Engelandhoeve; je kan hier je wandel- en fietskaarten verkrijgen en alle andere info, evenals streekproducten. Adres : Klein-Engeland, 2300 Turnhout
 • Voor de kinderen is er een speelbos aangelegd, je kan het bereiken via de Klein Engelandhoeve
 • Kampeerders kunnen terecht in de camping Baalse Hei, vlak naast de Dombergheide
 • Bij de uitkijktoren is een eerder kleine parking voorzien op grasland. Adres : Kleine Klotteraard, een weggetje vlak voor Steenweg op Baarle-Hertog 26
 • Uitkijkplatform van het Zwart Water vindt je aan de Bremstraat, Merksplas
 • Meestal zijn de paden goed te bewandelen, in de winter kan het wat modderig zijn.
 • Tijdens de broedseizoenen zijn sommige delen niet toegankelijk.
 • Fietsers kunnen hier goed terecht, er zijn wel veel kiezelwegen in dit domein.
Vennengebied Turnhout wandelroute natuurreservaat natuurgebied zonsondergang

Aangrenzende natuurgebieden

Interessante artikelen voor jou!

nieuwsbrief studiobenelux wandelen fietsen paardrijden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Een WordPress.com website.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: