De Liereman, Oud-Turnhout (BE)

Natuurdomein “De Liereman” in Oud-Turnhout

Wandelen in archeologisch gebied

natuurdomein wandelen wandelroute knooppunten fietsen liereman kempen heide paardrijden

Natuurdomein ‘ De Liereman’ is één van de gebieden die een typisch tintje geeft aan de Kempen. De Lange dreven lopen tussen de heidevelden, mastenbossen en landbouwgronden door. Ze banen zich een weg tussen moerassen en gebieden waar vroeger turf werd gewonnen.

Schapenboeren zijn hier nog steeds aanwezig. Ze grazen samen met de konik paarden tussen de heide en houden de opgeschoten grasstengels graag wat korter.

In de loop der tijden hebben zich hier duinengordels ontwikkeld. Het witte zand is heerlijk om over te wandelen. Op deze duinen jaagden de mensen hier maar wat graag. Zo zijn er meerdere archeologische vondsten gedaan, nadat de resten van hun kampplaats en vuurplaatsen achter bleven.  

De oudste vondsten dateren van ongeveer 15.000 jaar geleden. Een deel van het archeologisch gebied is toegankelijk. Dat in een gebied van 500 hectaren die op jou liggen te wachten in de gemeenten Oud-Turnhout en Arendonk…om ontdekt te worden!

Tussen de heide wandelen, fietsen en paardrijden.

Paarse kleurenpracht in de heidegebieden

Begin augustus krijgen de heidevelden overal weer opnieuw hun prachtige paarse kleur. In dit natuurdomein zijn vele prachtige heidevelden terug te vinden. Je mag er door wandelen, mountainbiken en paardrijden. Iedereen kan dus genieten van deze prachtige natuur. 

Tijdens je tocht kan je schapen of paarden en zelfs soms herten tegenkomen. Tussen de heide springen regelmatig grote hazen weg. Ze kunnen zich op dit immens gebied heerlijk verstoppen tussen de velden, bossen en natuurlijk de heide.

natuurdomein wandelen wandelroute knooppunten fietsen liereman kempen heide paardrijden konikpaard
De mensvriendelijke paarden kwamen graag om wat aandacht vragen.

Ga zeker eens op een zonnige dag tijdens de avond wandelen. Zet de zonsondergang zich in dan kleurt de heide nog mooier in die diepe paarse kleur. De paarden gingen van hun beige kleur naar iets wat op goud begon te lijken. Héérlijk om deze kleuren zo te kunnen bewonderen.

Het droge zand zorgt ervoor dat je hier niet zo vlug natte voeten krijgt. Op het eerste zicht lijkt het gebied vlak te zijn, al zal je vlug merken dat je wandelschoenen toch hun  best moeten doen op de verschillende heuveltjes in de heidegebieden.

Een aantal gebieden zijn afgezet met draad voor de dieren. Zo kunnen ze van weide wisselen en daar de natuur een beetje proberen in te tomen. Komen de paarden naar je toe, wees niet bang, ze zijn mensvriendelijk en aardig.

Herfstkleuren en winterpret

natuurdomein wandelen wandelroute knooppunten fietsen liereman kempen heide paardrijden

Naarmate de heide zijn kleur heeft gekregen, krijgen ook de bladeren van de bomen een andere kleur. De vele mastbomen laten hun doppen op de grond vallen. De boeren zijn klaar met de oogst van de maïsvelden en zo heb je een nog verdere kijk over de velden. Op sommige plaatsen kan je dan kilometers ver kijken over de velden.

Tijdens alle seizoenen kan jij hier je hartje ophalen.

Uitkijktoren en vogelkijkhut

Vanop de uitkijktoren heb je een prachtig zicht op de aanpalende vijvers. Deze uitkijktoren heeft één van de mooiste uitzichten van alle uitkijktorens van de Belgische Kempen. Vele watervogels kan je hier spotten.

Naast het water hoor je meerdere vogelsoorten fluiten en hameren op de bomen. Bosmuisjes en eekhoorns dartelen graag door de bomen. Met wat geluk zie je tussen het riet wel een paar hertjes verschijnen.

natuurdomein wandelen wandelroute knooppunten fietsen liereman kempen heide paardrijden
Een stukje van het verre zicht vanop de uitkijktoren.

Vlakbij het bezoekerscentrum staat de vogelkijkhut, makkelijk te bereiken en betreden met rolstoel of buggy. Je kan uitkijken over het riet en op zoek gaan naar de vogels. In de winter is het riet grotendeels weggemaaid zodat je wat beter tussen het riet kan turen.

Wandelroutes en knooppunten in De Liereman

Voor iedereen is hier wat te doen in dit park. Een 7-tal wandelingen zijn hier beschikbaar. Van korte kinderwandelingen tot een tocht van 17 km is hier voor jou uitgestippeld. In het bezoekerscentrum is voor de kinderen een rugzakje verkrijgbaar voor een zoektocht in het bos.

Naast de 7 wandelingen kan je hier wandelknooppunten met elkaar verbinden. Ze laten je toe om de aanpalende natuurdomeinen zoals het Vennengebied van Turnhout, de Ravelse gewestbossen en De Lusthoven in Arendonk.

natuurdomein wandelen wandelroute knooppunten fietsen liereman kempen heide paardrijden

De talrijke ganzen hebben hier hun plek gevonden op het uitgestrekte meer.

De paarden en de heide tijdens een avondwandeling.

natuurdomein wandelen wandelroute knooppunten fietsen liereman kempen heide paardrijden

Een 3-tal mountainbikeroutes liggen hier voor de avontuurlijke fietsers klaar.

Fietspaden liggen er mooi verhard bij en gidsen je kilometers langs de fietsknooppunten. Een 2-tal routes liggen klaargestoomd voor je klaar.

Paardenliefhebbers kunnen hier kilometers rondrijden. De brede zandpaden bieden ook makkelijk toegang voor paard en koets. Ruiter-en menknooppunten zijn hier helaas niet aanwezig. Met een klein beetje inventiviteit kan je een aantal wandelknooppunten met elkaar verbinden en zo een route uitstippelen.

Stiltegebied

Het park ligt zo ver weg van de drukke wegen en ander storend verkeer dat dit natuurdomein ondertussen is uitgeroepen tot stiltegebied. Zijn naam meer dan waard, het enige dat je er hoort is de natuur.

Bereikbaarheid en parking

natuurdomein wandelen wandelroute knooppunten fietsen liereman kempen heide paardrijden houten uil

Heb je de uil op de boom gezien? Nog een paar honderd meter en je hebt de parking en bezoekerscentrum gevonden. Net voorbij het containerpark en het rusthuis is een ruime gelegenheid tot parkeren op de zandparking. Een vriendelijke bodem voor honden en paardenpootjes.

Het gebied biedt ook toegang voor rolstoelen en buggy’s. Honden aan de leiband zijn toegelaten.

Het bezoekerscentrum vindt je op dit adres: Schuurhovenberg 43, 2370 Oud-Turnhout. Van hieruit organiseert Natuurpunt regelmatig rondleidingen voor jong en oud doorheen het gebied.

Achteraan de parking wijst de grote houten man jouw de weg naar ‘Het Bos van Bo’ en het grote speelbos dat zich hier bevindt. Je mag er uitgebreid klimmen en ravotten!

natuurdomein wandelen wandelroute knooppunten fietsen liereman kempen heide paardrijden speelbos

TIP : in april 2020 vernielde een zware bosbrand +/- 30 hectare bos- en heidegebied, waaronder fauna en flora die uniek zijn voor Europa. Je kan hier dus nog sporen tegenkomen van de brand, deze zijn wellicht jarenlang nog zichtbaar.

Naastliggende natuurdomeinen

Interessante artikels voor jou!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Een WordPress.com website.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: