Borg en rijtuigenmuseum Nienoord (NL)

Borg en koetsenmuseum in Nienoord (NL)

Nienoord Borg Koetsenmuseum Leek Groningen wandelen fietsen poort kanon

Het 19e -eeuwse buitenverblijf voor de rijke burgerij kan je vinden in de provincie Groningen op de grens met de provincie Drenthe, vlakbij de gemeente Leek. Een landhuis dat veel heeft moeten doorstaan. Nu kan het gebouw in alle rust genieten en zijn schoonheid tonen in een prachtig park.

Neem even de tijd om met de gids rond te gaan in dit domein. Hij toont je de bovenverdieping, althans wat er nog intact is, en neemt je mee naar de vele koetsen die in Nederland en België hebben rondgereden. Van de adellijke en koninklijke koetsen tot de rijtuigen voor het gewone volk kan je hier bewonderen.

Het verleden van de Borg

Het prachtige geelachtige gebouw staat er dezer dagen rustig bij. Het is hier ooit anders geweest… De oorspronkelijke borg werd begin 1500 gebouwd als buitenverblijf. Het woord Borg werd gegeven aan de burchten of kastelen die niet in adellijke handen waren. De naam komt vooral voor in de streek rond Groningen.

Van de oorspronkelijke borg blijven enkel de oude plannen nog over. Doorheen de tijd had de borg  verschillende eigenaren  en oorlogen ondergaan. Een belegering van de Spanjaarden, een brand dat de bovenverdieping verwoestte, een volledige verbouwing en vernielingen tijdens de wereldoorlogen.

Nienoord Borg Koetsenmuseum Leek Groningen wandelen fietsen poort

De prachtige poort uit 1708 is gelukkig blijven staan en biedt je toegang tot de Borg. De aangebrachte details zijn allen symbolen voor de welstand die er toen heerste en om bescherming te vragen om deze welstand te kunnen behouden. 

Nationaal rijtuigenmuseum van Nienoord

Nienoord Borg Koetsenmuseum Leek Groningen wandelen fietsen

Vlak naast het mooie landhuis is het koetsenmuseum in gericht in de oude stallen en koetsenhuis. Een enthousiast team neemt je mee doorheen de geschiedenis van de Borg en zijn uitgebreide collectie koetsen. Je ziet er nog hoe de oude stallen werden ingericht.

Neem zeker de trap naar boven, naar de verblijven van de stalknechten. Je waant je dadelijk in een andere wereld. Het leven van een paar honderd jaar geleden, toen de mensen nog in de kast sliepen. Voorzien van een tafeltje en enkele stoelen en een kast voor je kledij. Meer had je duidelijk niet nodig als stalknecht.

Het oude koetsenhuis herbergt een mooie collectie tuig voor de paarden. Een prachtige wand van glas geeft je een ruime kijk op de oude garelen. Een paard en slee uit die tijd toont je welk tuig waar diende te komen.

De nieuwe gebouwen tonen je de mooiste koetsen. Tijdens mijn bezoek stond er een prachtige koninklijke koets, een  mooie uitwisseling met het koninklijk paleis. Regelmatig worden deze koetsen geruild voor een ander prachtig exemplaar.

Nienoord Borg Koetsenmuseum Leek Groningen wandelen fietsen koets
De koninklijke koets

In hetzelfde gebouw kan jij je nog tegoed doen aan een klein kunstje om zelf een koets te besturen. Een leuk opgezet spel waar jij op één van de oude koetsen jouw paard door het domein moet leiden. Hier krijg je dan ook meteen de kans om zelf even plaats te nemen op een mooie koets.

Geniet verder van de vele sleeën, uitrijkoetsen voor dames en heren, de trouwkoets en ook de zwarte lijkkoets die er staan. Ga zeker nog met de gids op stap, hij neemt je mee naar een ander gebouw dat verstopt staat om het hoekje. Dit pareltje kan je enkel bezoeken met de gratis gids.

Een nog veel grotere collectie koetsen zal je daar kunnen bewonderen. Het is ook de plaats waar de talrijke koetsen worden gerestaureerd. Een paar weken in afzondering in de vriezer om alle beestjes die het hout aantasten te doden en daarna zijn ze het perfecte materiaal voor de restaurateurs.

Nienoord Borg Koetsenmuseum Leek Groningen wandelen fietsen koets

De koetsen worden hier gerestaureerd, onderhouden en krijgen een plaatsje in een ruimte die is voorzien van constante temperatuur en vochtigheidsgraad. Allemaal om de koetsen zo lang mogelijk te kunnen tonen aan de mensen.

Nienoord Borg Koetsenmuseum Leek Groningen wandelen fietsen slee
Nienoord Borg Koetsenmuseum Leek Groningen wandelen fietsen koets

Leuk om weten is dat bijna alle koetsen giften zijn. Mensen met oude koetsen die hun exemplaar al lang niet meer gebruiken en wellicht niet eens nog een paard hebben om voor de koets te spannen. De koetsen krijgen hier een mooie oude dag en mogen al hun schoonheid en sierlijkheid hier pronken.

Schelpengrot

Nienoord Borg Koetsenmuseum Leek Groningen wandelen fietsen schelpengrot

Achteraan in de tuin van het koetsenmuseum is nog een klein en een beetje gek gebouw aanwezig. Het lijkt een soort kapel te zijn, maar wel met een vreemd verleden. De legende vertelt je over een oude opslagplaats waarin de meid opgesloten zat nadat ze te nieuwsgierig werd.

De oude landheer liet haar daarna in dat gebouw opsluiten en haar het hele gebouw met schelpen bekleden. Het aantal schelpen tel je beter niet…het is een immens werk geweest met kleine en grote schelpen en een verbluffend resultaat.

In de buurt 

Handig om weten: het stadscentrum van Leek is om de hoek gelegen. Het Leekstermeer is vlak om de hoek. Het is één van de stiltegebieden van Nederland.

Buiten het zwemkasteel is er nog een familiepark en rijden er kleine stoomtreintjes rond die jong en oud graag meenemen op een ritje.

In de winter organiseert de lokale ijsvereniging hier de mogelijkheid om op natuurijs te kunnen schaatsen. De ijsbaan is gelegen vlak naast het zwemkasteel  waar ruime parking is voorzien.

Zwemkasteel

Wil je na je wandeling door de Borg en het koetsenmuseum nog wat langer blijven? Tijdens ons verblijf was het vreselijk warm weer. Het aanpalende zwembad was een heerlijke verkoeling. Je kan er kiezen uit een binnen-en buitenzwembad met glijbanen.

Het kleine subtropische paradijsje binnen bezorgt je het nodige plezier voor jong en oud. De buitenzwembaden zijn opgedeeld voor de grotere en kleinere kinderen. Een aanrader voor wie in de buurt is!

Campings in de buurt

In de buurt zijn meerdere campings terug te vinden. Het landgoed heeft zelfs zijn eigen camping ‘Landgoedcamping Nienoord’

Wie aan het water wil verblijven kan terecht aan het Leekstermeer. Een groot meer dat bekend staan bij waterliefhebbers. De grens van de provincie Groningen en Drenthe loopt naast dit meer. Je vindt er een groepskamping terug en aan de andere zijde ligt Camping Pool.

Verder zijn nog in de buurt ; camping de Holbargen en natuurkampeerterrein Lettelbert.

Wandelen en fietsen in Nienoord

Nienoord Borg Koetsenmuseum Leek Groningen wandelen fietsen vijver fontein

Het omliggende park herbergt een heerlijk natuurgebied, perfect voor een wandeling of fietstocht. Door dit park lopen dan een 3-tal wandelroutes en ook een aantal fietsroutes. Vertrekken kan je vanop de ruime parking van het museum. Hier is een infocentrum ondergebracht waar je terecht kan voor meer informatie over de aanwezige routes.

Interessante artikels voor jou!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Een WordPress.com website.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: