Bescherming tegen de zon

Hoeveel uren zon is goed voor ons?

Wandelen wandelaar in de zon bescherming kledij  hoed

Het is bekend dat zonnestralen goed zijn voor ons, toch kunnen we ook teveel zon krijgen. Tijdens de winter raden de artsen ons aan om wat meer buiten te komen voornamelijk op zonnige dagen. De zon straalt ons immers een dosis Vitamine D toe. Deze vitamines zijn goed voor ons beendergestel. Mensen die last hebben van artrose hebben dit zeker al gemerkt.

Principieel hebben we elke dag maar een half uurtje zon per dag nodig. Al kan een beetje meer nooit kwaad, je weet nooit of de zon de dag nadien wel van de partij gaat zijn. Op deze manier kan je een voorraadje Vitamine D opdoen en bij een paar zonloze dagen hoef je jezelf niet meteen zorgen te maken.

Ben je iemand die in de winter vlug last heeft van pijn in botten en beenderen? Dan kan je bij de apotheek of winkels als het Kruidvat langs gaan voor medicijnen die je van de nodige vitamine D voorzien. Ben je niet zeker of je deze pillen nodig hebt? Ga dan langs de huisarts, via bloedonderzoek kan hij controleren hoe het gesteld is met jouw vitamines.

Waarom je beschermen tegen de zon?

De zon is een heel sterk hemellichaam! In zijn sterkste uren kan het jouw huid doen verbranden met zijn sterke UV-stralen.  Begint je huid te verbranden kleurt je huid beetje bij beetje rood, na een tijdje begint het zelfs pijn te doen. Teveel van deze stralen kan brandwonden op jouw huid met zich meebrengen. Dit jaar een rode huid, volgend jaar is het jouw eerste rimpel.

De verbrandde huid wordt pas een paar uren na blootstelling in de zon zichtbaar. Denk dus niet: ik heb nog geen rode huid , ik ben nog niet verbrand!

Bij het meermaals verbranden van je huid kan dit leiden tot, in het beste geval, een gerimpelde huid tot een veel ergere ontwikkeling : huidkanker. Hoe vatbaar jij bent voor huidkanker hangt af van welke type huid je hebt. Een licht huidskleur is vatbaarder dan een donkere.

Teveel in de zon lopen kan je naast zonnebrand ook een zonneslag opleveren. Heb je last van hoofdpijn, misselijkheid of hartkloppingen rep je dan maar naar je huisarts. Nadien moet je wellicht een aantal dagen in een donkere kamer weer tot jezelf komen.

Wat kan ik doen om mezelf te beschermen tegen de zon?

Je kan jezelf beschermen met hele simpele dingen. Het hoeft niet zo ingewikkeld te zijn allemaal, veel dingen doen we zelfs al automatisch als het warmer weer wordt.

Hoed bescherming zon wandelen wandelaar
Kies hier je eigen hoed!
  • Draag een hoed of petje om het aantal zonnestralen op je hoofd te beperken
  • Zonnebrillen beschermen je ogen tegen te hard zonlicht. Vertrek je op skivakantie? Neem er dan zeker eentje mee, op de witte sneeuw reflecteert de zon nog sterker.
  • Blijf tussen 12 en 15u  uit de zon: niet voor niets houden ze in de zuiderse landen net dan hun siësta, de zon is tijdens deze uren het sterkst
  • Smeer jezelf in met zonnecrème: afhankelijk van je huidtype kies je een grotere of kleinere factor van bescherming. Smeer jezelf in een half uurtje voor je naar buiten gaat, dan werkt de crème beter.  
  • Ben je op wandel? Wissel dan in je wandeling de open velden af met de paden in de schaduw, of neem een rustmomentje in de schaduw.
  • Lange, losse kledij : iets wat niet echt voor de hand ligt…In de zomer willen we het liefst in short en t-shirt naar buiten toe. Wil je wat meer bescherming? Doe dan een losse, lange broek aan en een t-shirt dat minstens je schouders beschermt!

Zonnecrèmes bieden nooit 100% bescherming. Smeer je dus regelmatig in, vooral als in contact geweest bent met water of na het sporten!

Hoe erg kan je jezelf verbranden?

Ooooh, je ziet eruit als een kreeft! Heb je ooit al die opmerking gehad? Dan heb je wellicht te lang genoten van de zonnestralen. Een paar weken nadien dacht je wellicht, had ik maar wat meer zonnecrème gesmeerd. Zonnebrand kan immers ontzettend land doorwerken in je huid.

Neemt iemand je plots bij de schouders als je last hebt van de gevolgen van zonnebrand, vlieg je wellicht door in de lucht van de pijn. Het afvellen van je huid na zonnebrand is al even ‘niet leuk’.

De verschillende categorieën zonnebrand :

  • 1e graad : een lichtrode huid , na 1 tot 3 dagen is de huid genezen
  • 2e graad : een warm aanvoelende huid met pijnlijke roodheid, de huid schilfert lichtjes af
  • 3e graad : een donkerrode huid tot roodblauw gekleurd en zeer pijnlijk, de huid schilfert sterk af. De oneffenheden in je huid hebben lange tijd nodig tot herstel.
  • 4e graad : Blaasjes op je huid, afschilfering en vreselijk pijnlijk, de kans op littekens is zeer groot

Wat te doen na zonnebrand

Heb je behoorlijk lang in de zon gelopen, dan kan je jezelf nadien nog insmeren met after-sun of lotion. Dit product kalmeert en verkoelt je huid na teveel zonnestralen. Je huid is met dit product tevens  gebaat bij het langer behouden van je bruine kleurtje.  

Voelt je huid tintelend warm aan, neem dan een koude, natte handdoek en leg die op de verbrandde huid, zodat deze kan afkoelen.

Is je huid nog erger verbrand, dan kan je onder een lauwe douche gaan staan (geen ijskoud of warm water!) Probeer de temperatuur van je  huid beetje bij beetje opnieuw naar omlaag te krijgen. Drink nadien ook veel water, je lichaam is wellicht ook uitgedroogd door de zon.

Te erg!? Ga dan langs je huisarts of spoedafdeling. Deze mensen kunnen je een zalf kunnen voorschrijven die je moet smeren tot je huid geheeld is. Ontsteking werende medicijnen of een aspirientje kunnen helpen tegen de pijn.  

Zonnebrandmiddelen of zonnecrèmes

Zonnebescherming zonbescherming zonnecrème wandelen wandelaars

Nu je bewust bent geworden dat het noodzakelijk is om jezelf te beschermen tegen zonnebrand, kies dan jouw beschermingsfactor! Wees je ervan bewust dat ook met een hoge beschermingsfactor je regelmatig moet smeren.

UV-beschermende kledij

Heb je veel last van de zon, dan kan je op zoek gaan naar UV-beschermende kledij. De laatste jaren hebben een aantal bedrijven zich in deze markt gespecialiseerd!

Interessante artikels voor jou!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Een WordPress.com website.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: