Landgoed de Utrecht, Esbeek (NL)

Wandelen door de Lage Mierden

Net langs de grens met België ligt dit prachtige domein. Landgoed de Utrecht, de Lage Mierden en de Hoge Mierden gaan hier vanzelf in elkaar over. De typische sfeer van de Nederlandse provincie Noord-Brabant kan je hier zo opsnuiven.

Ooit behoorde dit landgoed aan de Abdij van Averbode , één van de bekendste abdijen van België. In vogelvlucht ligt de abdij ongeveer 50 km verwijderd van dit landgoed en toch kan je ze bijna volledig met elkaar verbinden door bospaden.

wandelen wandeling natuurwandeling Noord-Brabant Landgoed de Utrecht Esbeek Nederland Benelux  Goor
Het Goor

Het Landgoed van Utrecht strekt zich uit over meer dan 2500 hectare. Van Reusel, Esbeek tot Hilvarenbeek kan je hier wandelen, fietsen en paardrijden doorheen de vele mastbossen. Doorheen het rijkelijke verleden van de steenkoolmijnen en een verzekeringsmaatschappij, waaraan dit domein zijn naam dankt, kan je hier vele uren van de rust en natuurpracht komen genieten.

Wandelen vanuit ‘Herberg in den Bockenreyder’

In de schaduw van de Flaestoren daar ligt de Flaes en het Goorven

wandelen wandeling natuurwandeling Noord-Brabant Landgoed de Utrecht Esbeek Nederland Benelux Flaestoren
Op weg naar de Flaestoren ligt het verharde fietspad dat ook toegankelijk is voor rolstoelen.

Neem een muntstuk van 1 euro mee om de prachtige uitkijktoren te beklimmen. Vanop de toren heb je een ongelooflijk verzicht over de vijver ‘de Flaes’. Het water lijkt hier letterlijk aan je voeten te liggen. Al vanop de grond lijkt deze uitkijktoren met zijn sierlijke rondingen een plaatje.

Tip: duw meteen tegen het poortje als je het muntstuk in het bakje steekt, anders kan je net te laat zijn.

Rode en blauwe route in Landgoed de Utrecht

Ik ging op stap en gelukkig had ik mijn kaart mee met wandelknooppunten…De routes zijn hier niet aangegeven in de kleuren die je op de kaarten vindt, je dient de wandelknooppunten te volgen! Neem je papier met knooppunten mee of neem een foto met je smartphone van je computerscherm, zodat je de juiste knooppunten volgt.

Herberg ‘de Bockenreyder’ bevindt zich tussen knooppunten 55 en 68. Aan de achterzijde van de gebouwen vindt je meteen de juiste pijlen terug met de aangegeven knooppunten

wandelen wandeling natuurwandeling Noord-Brabant Landgoed de Utrecht Esbeek Nederland Benelux Flaes
De Flaes

Blauwe route 5.6 km

Deze route kan je volgen door volgende knooppunten te verbinden 68-1-2-66-67-50-55-68. De route brengt je langs de prachtige vijvers ‘de Flaes’ en ‘het Goor’. Beklim de sierlijke uitkijktoren en geniet van het prachtige uitzicht over het domein.

Na de overdonderende natuurpracht kan je verder gezellig wandelen door de vele mastbossen. Waarna je getrakteerd wordt door de gekronkel van de rivier ‘de Reusel’ die zijn stempel op het gebied heeft gedrukt.

Rode route 4.3 km

wandelen wandeling natuurwandeling Noord-Brabant Landgoed de Utrecht Esbeek Nederland Benelux
Eén van de bruggetjes over rivier ‘de Reusel’

Deze route kan je volgen door volgende knooppunten te verbinden  68-1-12-9-54-55-68. Deze route laat je de andere zijde van de vijver ‘de Flaes’ bewonderen. Het voert je door de smalle bospaadjes die hier en daar flink heuvelachtig kunnen zijn. Over een paar prachtige houten bruggen heen kom je uit bij de kronkelende rivier ‘de Reusel’

Op deze route ga je een kleine omweg moeten maken om bij de Flaestoren te komen. Omdat deze route door zijn afwisseling echt wel geschikt is voor kinderen te entertainen, raadt ik je aan om de route van voor naar achteren te lopen. Hebben ze nog energie over kan je nog even langs de Flaestoren wandelen.

Rode en blauwe route verbinden

Op knooppunten 1-55 of 68 kan je de beide routes met elkaar verbinden. Zo kom je aan een route van bijna 9 km. Zelf maakte ik even een tussenstop in de herberg om te genieten van een heerlijke kom soep.

Na je wandeling uitrusten in herberg  ‘In den Bockenreyder’

Even bijkomen of pauzeren tijdens je wandeling kan je in de gezellige herberg. Meer dan plaats genoeg zowel binnen als buiten op het terras. De vele vogels komen graag even kijken, de nestkastjes zijn superleuk opgehangen zodat de vogels bijna naast je zouden komen zitten.  

Toegankelijkheid van het domein

Je voelt meteen bij aankomst dat iedereen hier ontzettend welkom is. De grote parking is duidelijk voorzien voor de vele natuurliefhebbers. Vlak naast de parking ligt een groot veld waar paardenliefhebbers hun paarden even kunnen laten uitrusten, ook aan koetsiers is hier duidelijk gedacht.

Mountainbikers en fietsers kunnen hier ook terecht. Naast de Flaestoren ligt een prachtig verhard fietspad. Rolstoelgebruikers kunnen hier ook gebruik van maken.

wandelen wandeling natuurwandeling Noord-Brabant Landgoed de Utrecht Esbeek Nederland Benelux
Op dit domein staat meerder van deze schuilmogelijkheden en zitbanken.

De minder mobiele mensen kunnen hier genieten van de rolstoelwandeling van 2 km die hier voor jou is uitgestippeld. Met een kleine omweg kom je aan de uitkijktoren. Aan de voet zijn verschillende banken klaargezet om uit te rusten.

Adres van Herberg ‘in den Bockenreyder’

Je kan de herberg bereiken door het volgende adres : Dunsedijk 3, 5085 ND Esbeek (provincie Noord-Branbant, Nederland).  Het laatste stuk is over een brede zandweg met een fietspad naast, let wel op er zitten stevige bubbels in het wegdek.

Wandelen vanuit ‘Het Landgoed’

Een tweede vertrekpunt van dit domein is ‘Het Landgoed’. Hier kan je de over Houtvesterstoren bewonderen.

Adres van ‘Het Landgoed’

Het andere vertrekpunt van  dit domein ligt aan adres : Lage Mierdseweg 3, 5085, Esbeek

Beide domeinen kan je verbinden door de zwarte route te volgen, een lengte van 11 km.

wandelen wandeling natuurwandeling Noord-Brabant Landgoed de Utrecht Esbeek Nederland Benelux
Prachtige graslanden onderweg.

Verder wandelen in dit natuurgebied ‘Landgoed de Utrecht’

Alle routes die aanwezig zijn in dit domein kan je hier downloaden.

In het begin van mijn artikel haalde ik het al aan, je kan hier ontzettend ver door de bossen wandelen.  

Je kan van de Lage Mierden naar de Hoge Mierden om daarna te belanden in de Ravelse Gewestbossen (voormalig bekend als Staatsbossen) of het Zwartgoor in Arendonk,  beide domeinen liggen net aan de andere zijde van de grens liggen.

Aan de Nederlandse zijde kan je over Landgoed Nieuwkerk in Goirle richten Alphen wandelen. Hier kan je starten aan de voet van de Chaamse bossen die je helemaal door de bossen naar Breda kunnen voeren.

Gefascineerd door de grens? Probeer dan het Grenslandpad een keertje uit. Deze LAW nr 11 (Lange-afstandswandeling) voert je helemaal vanaf de Maas naar de het stadje Sluis dat je aan zee vindt.  Etappe 13 (20.6 km) loopt doorheen dit gebied.

Wil je liever in de streek rondwandelen kan je het ‘Streekpad 5 : Brabants Vennenpad’ bewandelen.  Deze route leidt je van Tilburg naar Eindhoven, richting de grens en verder terug naar Tilburg.

Een uitgebreide beschrijving van LAW 11 en het Streekpad 5 vindt je in onderstaande boekjes, klik voor de link op de afbeelding.

LAW grenslandpad wandelen wandeling natuurwandeling wandelen wandeling natuurwandeling
wandelen wandeling natuurwandeling streekpad brabants vennenpad

Interessante artikels voor jou

wandelen wandeling natuurwandeling creatief wandelboek bullet journal
wandelen wandeling natuurwandeling langeafstandswandeling groteroutepaden GR LAW
wandelen wandeling natuurwandeling nationale parken België Nederland Benelux

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Een WordPress.com website.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: