Vallei van de Kikbeekbron (BE)

Wandelen in de Maasmechelen met heerlijke vergezichten

De Vallei van de Kikbeekbron is een deel van het Belgische nationale park  de Hoge Kempen. Dit park vindt je terug in de provincie Limburg. Met zoveel mooie natuur bij elkaar kan je niet anders dan je zelf hier kilometers lang bewegen.

wandelen Limburg België landschap Maasmechelen vallei kikbeekbron prachtige natuur

Deze vallei is een deel van de Mechelse Heide, je kan hier elk seizoen genieten van de prachtigste kleuren.

Je ziet hier naast de wegen en in de velden de heide staan, klaar voor de winter. Wellicht zijn ze zich aan het voorbereiden om volgend jaar hun paarse kleur opnieuw te pronken.

De vallei is een overblijfsel van een voormalige zand- en grindgroeve. De natuur kan hier na al die jaren opnieuw rijkelijk zijn gang gaan. Tijdens je route merk je vanzelf dat de ondergrond rotsig kan zijn. Nu deze vallei behoort tot het nationale park zullen we nog lang hier kunnen genieten.

Halfweg op je route zie je in de verte de industrie van Maasmechelen boven het landschap uitkomen. Te midden van deze prachtige natuur doet het eerst wat vreemd om de uitstekende torens te zien.

Met het rijke verleden van steenkoolmijnen en andere industrie weet je dat dit gewoon bij de provincie Limburg hoort.

wandelen Limburg België landschap Maasmechelen vallei kikbeekbron prachtige natuur

Rondom de Vallei van de Kikbeekbron te Maasmechelen

Het begin van deze wandeling bracht me over een gezellig stromend riviertje. Gezellig kronkelen kon mijn dochter de waterdichtheid van haar wandelschoenen uittesten…alle andere mensen kunnen gebruik maken van de houten brug.

Verderop wordt je al getrakteerd op een uitzicht aan de uitloper van de vallei. Je wandelt vlak naast het water verder op de smalle bospaadjes. Vergeet zeker niet de talrijke paddenstoelen te bewonderen die je tegenkomt. Tientallen soorten tref je op je weg.

wandelen Limburg België landschap Maasmechelen vallei kikbeekbron prachtige natuur paddenstoelen
wandelen Limburg België landschap Maasmechelen vallei kikbeekbron prachtige natuur paddenstoelen

Net wanneer je denkt dat weer wordt verwijderd van het meer, kom je oog in oog te staan met een overweldigend zicht over de hele vallei. Als je dacht dat dat alles was…nee, het wordt alleen maar mooier. Hoe hoger je gaat hoe prachtiger het zicht. Onderweg vonden wij een paar rotsen om uit te rusten en staan er meerdere houten banken.

De hele wandeling verrast je door de veelzijdigheid van het meer. De hele wandeling is puur genieten. Prachtige kleuren, water, een schitterend uitstekende rots en eilandjes in het water. Te midden van deze eilandjes zal je de eenden en ander watervogels kunnen spotten. Heb je een verrekijker neem hem dan zeker mee!

wandelen Limburg België landschap Maasmechelen vallei kikbeekbron prachtige natuur

Het einde van de wandeling brengt je door kleurrijke bossen, zowel loofbossen als naaldbomen zijn hier aanwezig. Bij het einde van de wandeling konden we genieten van een beginnende zonsondergang. Net dan speelt de zon een mooi spel tussen de bomen en over het meer.

Over de paadjes heb je wellicht ook al de sporen gezien van paarden. De Noorse fjorden eten hier hun buikje meer dan rond. Het gras kan zo lekker kort blijven en de heide kan volgende jaar opnieuw heerlijk schitteren.

Bereikbaarheid

Parkeerplaats voor je auto vindt je aan camping De Kikmolen aan de Kikmolenstraat 3, 3630 Maasmechelen. Vandaaruit is een ongeveer een kilometer wandelen naar het eigenlijke beginpunt van de wandeling. Je telt dus beter een tweetal kilometer extra bij de lengte van het hele wandeltraject.

Je kan hier kiezen uit de groene wandeling van 3.5 km en de blauwe van 5 km. De foto’s zijn van de blauwe wandeling. Het beginpunt is niet echt goed aangegeven vanaf de parkeerplaats. Je vindt op het grote bord op de parkeerplaats al wel een trajectoverzicht.

Even beschrijven : het verharde wandelpad op, het eerst volgende zandpad links inslaan. Verder volgen, niet onder de brug maar rechtdoor lopen. Een hele eind het smalle rotspaadje op, voor de ijzeren poort links blijven volgen (yep daar waar de begrazingszone begint), verder naast de omheining waar ik de paarden tegenkwam.

Bij de volgende ijzeren poort begint de wandeling. Je kan de wandeling in 2 richtingen maken.

wandelen Limburg België landschap Maasmechelen vallei kikbeekbron prachtige natuur

Toegankelijkheid

De wandelpaden zijn tijdens deze wandeling zijn rotsig en kunnen smal zijn. Een groot dele van de wandeling is absoluut niet toegankelijk voor buggy’s en rolstoelen. Stevige wandelschoenen zijn een aanrader.

De minder mobiele mensen kunnen vanaf het verharde wandel- en fietspad zeker een kijkje nemen over de vallei. Vanaf de weg naar Zutendaal heb je toegang tot dit pad. Het heeft toch wat duwwerk nodig om helemaal bovenaan te komen, maar zelfs beneden heb je een fantastisch uitzicht.

Laat je hond lekker thuis, deze is niet toegelaten in de begrazingszone voor de paarden. Rondom de omheining kan je de hond wel aangelijnd meenemen. De hond loslaten kan in de losloopzone die je vindt naast de Weg naar Zutendaal en de camping.

wandelen Limburg België landschap Maasmechelen vallei kikbeekbron prachtige natuur
Het verharde fiets- en wandelpad naast de vallei.
wandelen Limburg België landschap Maasmechelen vallei kikbeekbron prachtige natuur
Zicht over het pad dat voor ons ligt.

Fietsen, mountainbiken en paardrijden in deze regio

Kilometers lang kan je hier fietsen en mountainbiken. Het hele gebied ligt een mountainbikenetwerk van 160 km. Fietsers kunnen hier natuurlijk nog veel meer kilometers afleggen. Uitgestippelde routes of aan de hand van de knooppunten kun je naar hartenlust trappen.

Hou rekening met het heuvelachtige gebied, er kunnen een paar flinke beklimmingen bij kunnen zitten.

Mennen en ruiteren kan via het Ruiter- en Mennetwerk dat door de hele provincie Limburg prachtig is uitgekiend. Als paardenliefhebber kom je hier zeker aan je trekken.

Verder wandelen in de buurt

Natuurlijk kan je hier verder wandelen. In dit nationale park zijn tientallen routes uitgestippeld voor jou. Aan de hand van de wandelknooppunten kan je je eigen routes maken.

Liefhebbers van GR- of LAW routes zijn hier op de juiste plek. Doorheen deze wandeling loopt een deel van de route Kempen -Maaspad (GR 561)

Gebieden dichtbij :

  • Mechelse Heide in het nationaal park Hoge Kempen
  • Monasterium Bethlehem in Opgrimbie

Interessante artikels voor jou!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Een WordPress.com website.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: