Cartierheide en Hapertse Heide

Heidenvelden, vennen en veelzijdige bossen vallen je ten deel in de Hapert en Eersel tijdens een wandeling, fietstocht op rit per paard.

Waar ligt de Hapertse Heide?

De Hapertse Heide kan je vinden in de gemeente van Hapert in de provincie Noord-Brabant van Nederland. De groen bossen strekken zich hier uit over de buurgemeenten Eersel en Bergeijk.

Ook naastliggende gemeente Reusel heeft prachtige aansluitende bossen. De groene bossen lopen helemaal door tot over de grens met België. De bossen rond de abdij van Postel zijn heerlijk mooi aansluitend gebied.

Cartierheide Hapertse Heide Noord-Brabant wandelroute wandelen natuurgebied Nederland Brabantse Kempen Benelux

Wandelen door heidegebieden en prachtige grassen en moerassen.

Lokale wandelroutes

Een 8-tal wandelroutes zijn voorhanden. Vooral vanuit de parking van recreatiegebied ‘Ter Spegelt’ zijn een paar kindvriendelijke wandelingen waaronder een Kabouterpad en de Bosbessenwandeling.

Langere wandelingen kan je maken vanuit de parking die wat meer richting de Belgische grens ligt. Door de grote weg over te steken kan je aansluiten op de Spijkertseheidewandeling van 4 km.

Een andere veelzijdige wandeling is de Cartierheidewandeling, die ik maar wat graag voor jullie uit probeerde.

Cartierheidewandeling

Meteen op deze wandeling van 7 km werd ik verrast door geritsel in het struikgewas. Net was ik de prachtige paddenstoelen aan het bewonderen die nog met grote getalen in de zomer langs het wandelpad stonden, wanneer langs mijn andere zijde een hert wegsprong.

Het hert verdween meteen tussen de heide en lange grassen die er stonden. Verstoppertje spelen lukt het wildlife hier zeker en vast. Aan de vijvers op je route kom je vast en zeker sporen tegen van ander wilde dieren.

Kilometers ver kijk je hier uit over de heidevelden. Vele grassoorten staan hier samen met de heide in de velden. Je hebt hier een heel gevarieerd veld van begroeiing. Niet enkel de korte periode van de paarse heidepracht maar zeker ook de kleur van andere gewassen.

Cartierheide Hapertse Heide Noord-Brabant wandelroute wandelen natuurgebied Nederland Brabantse Kempen Benelux
Eén van de vijvertjes.

De moerassige ondergrond deed de natuurwerkers hier een prachtig houten wandelpad aanleggen. Het lig een heel stuk hoger dan de ondergrond, tijdens de regenperiodes blijf je beter op dit pad.

Op de achtergrond zie je steevast veel bomen staan. Nog leuker is dat je tussen de bomen mag lopen. Aan de ene zijde kan je genieten van de heide en aan de andere zijde van de groene grassoorten die hoog opgeschoten zijn.

Blijf hier ook maar lekker op het pad, de naastliggende beekjes liggen toch een heel stuk lager dan het wandelpad. In de zomerperiode kan je het even wagen om met waterdichte wandelschoenen het vijvertje wat dichterbij te gaan bekijken.

De verse sporen van dieren vallen hier meteen op, alsook de vele waterlelies die duidelijk te leiden hebben onder de voeten van de wilde dieren.

Cartierheide Hapertse Heide Noord-Brabant wandelroute wandelen natuurgebied Nederland Brabantse Kempen Benelux
Cartierheide Hapertse Heide Noord-Brabant wandelroute wandelen natuurgebied Nederland Brabantse Kempen Benelux

Lange afstandswandelingen

  • Brabants Vennenpad : het streekpad in deze omgeving met een lengte van 250 km. Deze lusvormige wandelroute van 12 etappes van +/- 20 kilometer loopt in een ruime omgeving rond Eindhoven en voert je door het mooiste. De etappes beginnen en eindigen telkens in één van de leuke dorpjes van deze provincie.
  • Groteroutepad 565 : Sniederspad Antwerpen-Reusel. De oudste langeafstandswandeling of groteroutepad van Vlaanderen. De hoofdroute is goed voor 131 km en heeft nog wat extra’s. Deze route laat je het mooiste zien van de Kempen. Deze wandelroute sluit aan op tal van andere routes.
vennenpad noord brabant brabantse kempen Nederland wandelroute wandeling

Wandelen met je hond

De hond is welkom in dit gebied, meestal moet je hem aanlijnen. Om je hond even los te laten lopen zijn er 2 zones voorzien. Een eerste ligt ten noorden van de Cartierheidewandeling. De wandelroute is goed voor 2 kilometer.

Voor de 2e zone moet je even de autosnelweg oversteken naar natuurgebied ‘De Pals’. Deze is voorzien van een wandelroute van 3 km waar de hond vrij mag rondlopen. Dit gebied sluit aan met Landal Het Vennenbos, je hond kan hier lekker mee op vakantie komen!

Cartierheide Hapertse Heide Noord-Brabant wandelroute wandelen natuurgebied Nederland Brabantse Kempen Benelux
Uitkijken over de uitschietende grassen

Fietsen en mountainbiken

De regio is voorzien van meerdere moutainbikeroutes. Een route die alvast door dit gebied loopt, is de blauwe route met een lengte van 37 km. Startpunt aan recreatiepark ‘Ter Spegelt’

Paardrijden en mennen

De provincie Noord-Brabant is een ontzettend gastvrije gemeente voor paardenliefhebbers. Hier zal je dan ook vele ruiter- en men knooppunten tegenkomen. Over de Hapertse Heide mag je met je paard en ook de kar een ritje maken.

Leer hier meer over hoe jij je ruiter- of menroute zelf kan samenstellen!

Cartierheide Hapertse Heide Noord-Brabant wandelroute wandelen natuurgebied Nederland Brabantse Kempen Benelux
Te midden van de heidevelden.

Bereikbaarheid

  • Een grote parking vindt je aan de Postelseweg te Eersel. Van hieruit kan je makkelijk op de Cartierwandeling beginnen. De parking is ruim ook paardenliefhebbers kunnen hier terecht.
  • Rolstoelpatiënten en minder mobiele mensen kunnen vanuit deze parking vertrekken voor een wandeling van 2 km (Laarvenloopje)
  • Een tweede parking is recht over recreatiegebied ‘TerSpegelt’ , Adres Postelseweg 88, Eersel.
  • Parking 3 ligt aan natuurgebied ‘De Pals’. Vlak naast de autosnelweg is er parkeerplaats beschikbaar.
noord brabant brabantse kempen Nederland wandelroute wandeling wandelen

Aansluitende natuurgebieden

traveltips reistips wandelen wandelroutes België Nederland Luxemburg benelux

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Een WordPress.com website.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: