Nationaal park : Loonse en Drunense duinen (NL)

Wandelen in de Loonse en Drunense duinen

Wandelen Nederland nationaal park duinen Noord-Brabant

Natuurgebied ‘de Loonse en Drunense duinen’ is een uniek gebied in Nederland. Het heeft zijn naam te danken aan de gemeenten Loon op Zand en Drunen , vlak bij de gemeente Udenhout in de provincie Noord-Brabant. Hierdoor wordt het park ook wel de ‘Brabantse Sahara’ genoemd.

Het gebied werd in 2002 uitgeroepen tot nationaal park. Het park heeft een grootte van maar liefst 3500 hA waarvan meer dan 450 hA stuifzand. Doe je wandelschoenen hier maar uit! Je kan er heerlijk op blote voeten door het zand lopen net alsof je aan de zee bent, maar dan zonder dat je de zee ziet

Het is heerlijk uitwaaien in deze duinen. Je krijgt er hetzelfde gevoel als aan de zee, een heerlijk gezellig briesje, maar dan wel zonder dat ik zee één moment heb gemist.

Het gebied van stuifzand is ontstaan in de late Middeleeuwen. Het minder vruchtbare gebied raakte uitgeput door overbegrazing en de toenemende bevolking. Gelukkig kleuren nu de gele bloemen van de bremplanten nu sierlijk tussen het zand. 

Vanop de heuvelrug heb je een prachtig zicht over de omgeving. Je kan van hieruit recht afgaan naar het plaatsje dat jou het leukste lijkt. Zo vonden we een heerlijke heuvel waar het tussen de bomen heerlijk relaxen was. De zon kan immers vlug warm worden op het wit-gele zand.

Amusement in de duinen

De duinen zijn duidelijk een plaats waar de lokale bevolking graag gebruik van maakt. Het volleybalnet nodigde uit tot een partijtje beachvolley. Frisbee, vliegers, boemerang kunnen je hier uren plezier geven. Het gebied is groot genoeg om je gang te gaan zonder dat je andere mensen stoort bij jouw vliegende voorwerpen.

Neem voor de kinderen wat strandspullen mee, een kleine picknick en je hebt urenlang plezier van het zand . Het droge zand nodigt niet direct uit om grote zandkastelen te bouwen, daar heb je immers toch wat water voor nodig. Misschien lukt het je wel na een regenbui.

Wandelroutes en wandelknooppunten

Bij het begin van de inkom van dit domein is er een heel duidelijk bord geplaatst waar de aanwezige wandelroutes op aangegeven zijn. Het park sluit ook aan op wandelknooppunten. In het begin van het park vindt je de knooppunten 29, 30 en 31 terug.

In het domein is een kortere en langere wandelroute van 11 km voorzien. De wandelingen gaan een groot stuk door het bos, enkel door de duinen is amper te doen voor minder getrainde benen.

Wandelen wandelknooppunt wandelroute Nederland nationaal park duinen Noord-Brabant
wandelkaart loons en drunense duinen nationaal park

Rolstoelwandeling

De paden zijn breed en stevig aangelegd. Een groot gedeelte is verhard voor de speciale rolstoelwandeling. Ben je minder mobiel ga hier dan zeker kijken. Aan de heuvelrug is een plaats voorzien waar je met de rolstoel over de duinen heen kan kijken. Hier zijn ook zitbanken geplaatst.

Losloopzone voor honden.

Een deel van het park is voorzien voor honden die graag een eindje zonder leiband rondlopen. De zone waar honden vrij kunnen rondlopen is duidelijk aangeduid. Geen omheinde weide waar ze mogen rond lopen, het is een deel van de wandeling. De honden hadden er duidelijk veel plezier aan.

Wandelen Nederland nationaal park duinen Noord-Brabant

Afwateringskanaal ’s Hertogenbosch-Drongelen

Wil je wat meer water zien dan kan je aan de rand van het park het afwateringskanaal vinden. Het noorden van dit nationaal park wordt begrensd met dit kanaal. Er ligt aan beide zijden van het kanaal een breed wandel- en fietspad voor je klaar.

Bij de duinweg kan je het kanaal oversteken naar een plaatselijke roeivijver. In de winter kan je naast de vijver je gang gaan op de niet-overdekte schaatsbaan.

Paardrijden in de duinen

Paardrijliefhebbers kunnen hier hun gang gaan met kilometers te rijden door de zandpaden. De paden zijn meestal breed genoeg om gezellig met 2 naast elkaar te rijden. Val je van je paard dan val je bijna gegarandeerd lekker zacht in het zand.

Koetsiers en hun paarden kunnen hier een dagtocht doen van 29 km rondom de duinen. Deze tocht gaat meer door bossen en heidevelden om te paarden het niet al te lastig te maken.

Wandelen Nederland nationaal park duinen Noord-Brabant paardrijden

Zonsondergang of zonsopgang

Een ideetje voor de lange zomeravonden of een warme najaarsavond. Ik kon het me levendig voorstellen daar op die heuvelrug…een zonsondergang! Wat moet het heerlijk zijn om daar de lucht te zien verkleuren en beetje bij beetje de zon onder te zien gaan.

Vroege vogels nemen de zonsopgang voor lief en wat extra gekwetter van de vogels die er talrijk aanwezig zijn. De witte kwikstaart kon ik daar heel even bewonderen. Merels, mussen, zandbijen, hagedissen…je kan ze hier allemaal vinden.

Loop je niet graag alleen in de avond door het park, dan kan je bij Natuurmonumenten kijken wanneer ze een avondwandeling organiseren. Ook stiltewandelingen worden door hun aangeboden.

In de buurt van dit park

De westelijke zijde van dit gebied grenst met het attractiepark ‘De efteling’. Dit attratiepark is gekend om zijn sprookjes te midden van de naaldbomen. De sprookjesboom staat er gezellig verhaaltjes te vertellen tussen de andere bomen. Dezelfde soort naaldbomen vindt je terug in de Loonse en Drunense duinen.

Wandelen Nederland nationaal park duinen Noord-Brabant

Wil je een paar dagen ertussen uit, kan je het attractiepark en het nationaal park makkelijk combineren. Je kan logeren in een recreatiepark aan de rand van het natuurdomein. Talrijke hotels en B&B’s zijn aanwezig. Een vlak naastgelegen manege biedt pensionstallen aan, jouw paard kan hier veilig een nachtje slapen.    

Dorst of honger gekregen na de wandeling? Aan de overzijde van de parking kun je dit probleem oplossen door de grote horecagelegenheid.

Parkeren

Er is een ruime parking voorzien aan de inkom zodat je de auto of paardentrailer makkelijk kan parkeren. Het adres : Schoorstraat 50, 5071 RC Udenhout

Interessante artikels voor jou!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Een WordPress.com website.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: