Turfputwandeling rond het Donkmeer in Berlare

De turfputwandeling rond het Donkmeer en het Berlare broek is een prachtig stukje van het Scheldeland.

Donk is een gehucht van de stad Berlare in de provincie Oost-Vlaanderen in België. Je vindt in deze regio veel beekjes en waterplaatsen doordat de Schelde hier vroeger stroomde. .

Dit gebied was daarbij rijk aan turf. Het Donkmeer en het Berlare broek zijn ontstaan uit de ontginning van turf, een brandstof die in de 18e en 19e eeuw bijzonder populair was om te koken en te verwarmen.

Door de opgravingen ontstonden hier grote gebieden van moerassen en meren. Later werd hier een deel van drooggelegd om er landbouwgrond van te kunnen maken.

De rijke geschiedenis van dit gebied gaf deze omgeving een eigen karakter mee. Door de turfwinning ontstond hier het Donkmeer dat grotendeels beschermd gebied werd. Een ander gedeelte Nieuwdonk is nu een recreatiedomein waar je kan zwemmen en ravotten.

Donkmeer wandelen wandelroute recreatiedomein Oost-Vlaanderen Berlare België Nieuwdonk turfputwandeling

Turfputwandeling

De wandelroute langs de oude turfputten van het Donkmeer en het Berlare broek is goed voor een lengte van 10 kilometer. Het brengt je langs een heel diverse natuur.

De wandeling loopt langs de wandelknooppunten van het Scheldeland. Je start aan knooppunt 9, hier is ook meteen het Toeristisch Infocenter gelegen om een plannetje op te halen en een grote hoeveelheid mogelijkheden van de regio aantreft.

De route volgens de knooppunten :9-11-10-31-30-29-28-14-15-7-1-2-9. Aan knooppunt 29 is het even uitkijken, de weg gaat daar tussen de huizen naar beneden, de plaatjes hangen daar langs de andere zijde van de weg.

Tip : de weg is aan de Eendenkooi onderbroken. Tussen knooppunt 1 en 2 kan je dus je route niet afmaken. Aan knooppunt 1 kan je het meer oversteken en langs de weg terugkeren naar je startpunt. De eendenkooi is wel bereikbaar.

Berlare Broek

Je zal even goed moeten kijken tussen het struikgewas dat langs de kant staat om de achterliggende vijvers en waterkuilen te kunnen bewonderen. Het is een beetje lastig dat hier niet even een mooi uitkijkpunt is over één van de vijvers.

Je moet jezelf al even een weg banen tussen hoogstaand riet en netels om een glimp te kunnen opvangen van de prachtige natuur die erachter schuilt.

Donkmeer wandelen wandelroute recreatiedomein Oost-Vlaanderen Berlare België Nieuwdonk turfputwandeling

Deze omgeving is heeft een beetje vals-plat karakter. Het lijkt alsof de wegen horizontaal lopen, al bieden de eerste glooiingen in het landschap wel aan. De paden zijn in dit deel lekker breed. Ze laten je een aardig stukje bos zien van de omgeving.

Genieten aan het Donkmeer

Hoe dichter je bij het Donkmeer komt, hoe smaller de paadjes worden. Sommige delen zal je een beetje moeten friemelen tussen het hoogstaande riet. Andere paadjes liggen er heel verzorgd bij.

Kleurrijke paadjes en vijvertjes komen nog op je pad. Aan het brongemaal kan je even relaxen om dan verder te gaan naast een van de lokale beekjes.

Het Donkmeer doet op een prachtige manier zijn intrede op je weg. Je dacht dat je nog in het bos was…tot je plots aan de voet staat van het meer. Een klein opwarmertje voor het laatste stuk van je wandeltocht. Het hele meer wordt voor je voeten gelegd en geeft een prachtig zicht op de omgeving.

Donkmeer wandelen wandelroute recreatiedomein Oost-Vlaanderen Berlare België Nieuwdonk turfputwandeling

Eendenkooi

Wat eerst een opvangtehuis was voor eenden en ganzen werd verder uitgebreid. Ondertussen is de Eendenkooi een kleine kindvriendelijke dierentuin, een aanrader voor de kinderen.

Logeren en kamperen in de buurt

In de buurt van het Donkmeer en recreatiedomein Nieuwdonk zijn een 5-tal kampeerplaatsen voorhanden. Hotels en B&B’s zijn hier eveneens een aantal aanwezig in de buurt. Net als horecagelegenheden, misschien kies je wel één van de cafeetjes die je zicht geven op de fontein van het meer.

Donkmeer wandelen wandelroute recreatiedomein Oost-Vlaanderen Berlare België Nieuwdonk turfputwandeling
Een beetje friemelen tussen het riet…hier is het nog breed…!
Donkmeer wandelen wandelroute recreatiedomein Oost-Vlaanderen Berlare België Nieuwdonk turfputwandeling
Een heerlijk mooi bospadje.

Parking en bereikbaarheid

Parkeren kan je aan de achterzijde van het Toeristisch Infocenter : adres naast Donklaan 177, 9290 Berlare is de inrit van de parking. Hier ligt ook een minigolfterrein en een festivalterrein waar sanitaire voorzieningen zijn.

Verder wandelen in de omgeving

In de omgeving en geheel Scheldeland zijn tal van prachtige wandelgebieden te vinden. Spring daarom zeker binnen in het Toeristisch Infocenter. Eentje ervan is de Kalkense Meersen dat rechtstreeks aansluit met het Donkmeer.

Lange afstandswandelaars kunnen gebruik maken van groteroute pad GR128 , Vlaanderenroute. Deze start in de Voerstreek en eindigt in de regio rond Poperinge.

Mountainbikeroutes rond het Donkmeer

Mountainbikers hebben hier enkele populaire routes liggen. Ze reden een heel eind mee op de turfputwandeling. De paden zijn meestal breed genoeg om als wandelaar en fietser elkaar niet te storen.

Mindervaliden kunnen best ook een kijkje nemen langs het meer. Vele paden liggen er verhard bij en ook geschikt voor rolstoelpatiënten en buggy’s. De turfputwandeling is niet geschikt.

Donkmeer wandelen wandelroute recreatiedomein Oost-Vlaanderen Berlare België Nieuwdonk

Recreatiedomein Nieuwdonk

Voor wie graag enkele dagen in dit gebied verblijft is het naastliggende recreatiedomein van Nieuwdonk uiterst geschikt. Je mag hier zwemmen en tal van ander watersporten zijn mogelijk.

Een gedachte over “Turfputwandeling rond het Donkmeer in Berlare

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Een WordPress.com website.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: