Hoe kan je een natuurbrand vermijden?

Tips hoe jij een bosbrand kan vermijden!

De verschillende soorten natuurbrand

Bij natuur- of bosbrand denken we vaak aan branden die aangestoken zijn. Gelukkig is dit niet altijd het geval. Lange tijd gebruikten onze voorouders een brandstof die ze uit de ondergrond haalden om hun huizen te verwarmen en op te koken.

Denk hierbij aan turf. Turf is een hele tijd de meest gebruikte brandstof geweest om te koken of de kachel te laten branden. Veel vijvers of kuilen zijn nog zichtbaar in vele landschappen en zijn daar een nalatenschap van.

Net die lagen die onze voorouders niet nodig hadden, toen een ander brandstof voorradig kwam, is nog steeds aanwezig in de grond.

Grondvuur, loopvuur of kroonvuur

Onder de bosbranden kan je 3 soorten onderscheiden. Grondvuur situeert zich voornamelijk ondergrond, daar waar de humus of turf zich bevindt en is daardoor heel moeilijk te blussen.

Loopvuur brandt de afgevallen bladeren, takken en andere bodembedekkers af. Kroonvuur ontstaat dan weer in de bovenste punten van de bomen. De hoge temperaturen van de zon kunnen de toppen van de bomen in vuur en vlam zetten.

Wat kan jij doen om brand te vermijden in de natuur!

Helaas…soms is het natuurlijke proces niet de schuldige van een natuurbrand die hectaren natuur kan vernielen. Af en toe is ook de mens schuldig aan deze vernielingen. Veelal is onwetendheid hiervan de oorzaak.

Kleine dingen kunnen de oorzaak zijn van een natuurbrand. Lees hier de onderstaande tips zodat jij een natuurbrand kan vermijden.

outdoorkleding wandelkledij sportkleding regenjas

Laat geen glas of afval achter

Glas, blikjes en ander afval kunnen net die bron zijn waar de brand ontstaat. Een klein stukje kan al de aanleiding vormen om een fikse brand te doen ontstaan. Neem daarom al je afval steeds weer mee naar huis.

Sigaretten of een barbecue is uit den boze

Sigaretten die nog smeulen en platgetrapt worden op de grond. Bij de droge seizoenen kan dat kleine beetje warmte van de sigaret de aanleiding zijn voor een bosbrand.

Een idylisch kampvuur kan je best goed doven.

Een lekker barbeque..zijn we er niet allemaal een beetje gek op. Zolang je het vuur nadien goed uitdooft is er geen probleem. Kijk op voorhand al waar je je vuur maakt, maak dicht bij brandbaar materiaal en een afscheiding met stenen is nog beter.

Parkeer je auto niet boven vegetatie

Kilometers heb je met de auto gereden om een wandeling te maken in dat prachtige natuurdomein. Binnen in de auto is de airco heerlijk verkoelend en fris, maar je motor is gloeiend heet.

Het motorblok kan makkelijk bijna 100 graden worden. Het uitlaatstuk zou zelfs tot duizend graden warm kunnen worden. Meer dan warm genoeg dus om een fikse brand te doen ontketenen.

Parkeer daarom je auto nooit boven lang gras of andere hoogstaande vegetatie. Zoek altijd een parkeerplaats die hiervoor voorzien is, liefst verhard.

Kies hier jouw gebied van de Benelux voor een heerlijke dagtrip of vakantie!

Code groen, geel, oranje en rood

Bij droge periodes worden onze natuurgebieden aangegeven met een code. Tijdens de groene periodes heb je vrije toegang tot de natuurdomeinen. Geel duidt erop dat het risico op brand reeds is vergroot.

Bij code oranje is er een verhoogde kans op bosbrand of stormgevaar. Kampvuren, barbeques en schietvuren (zoals jacht) worden dan niet meer toegelaten.

Bij extreme droogte of zware stormen wordt code rood afgeroepen. De natuurgebieden worden dan volledig afgesloten voor publiek.

Bosbrand met opzet

Helaas zijn er mensen die met opzet bosbranden stichten. Meestal zijn dit mensen met psychologische problemen of is er geldgewin van toepassing.

Heb jij de neiging om brand te gaan stichten, praat er dan eerst over met iemand anders of roep de hulp in van een gespecialiseerde hulplijn.

In Nederland kan je terecht bij de luisterlijn.

In België kan je terecht bij Tele-Onthaal.

Hoe herstelt de natuur na de brand?

bosbrand natuurbrand wandeling natuurgebied
Een veld en bos dat herstelt van een bosbrand.

Na de brand duurt het meestal tientallen jaren voor de natuur zich weer helemaal herstelt heeft. Bomen kunnen makkelijk een paar honderd jaar oud worden. Van kleine jonge plant naar volgroeide boom duurt dus jaren.

Ook de andere beplantingen zoals heide, allerlei grassoorten en hun bijhorende insecten zoals kevers, vlinders, mierenkolonies,…zijn na een brand meestal zwaar aangetast of zelfs volledig verwoest. De volledige populatie dient dan van een andere omgeving te komen, waar ze zich eerste dienen te vermenigvuldigen.

Vogels, herten en ander wildlife moesten vluchten en in hun vlucht hebben ze wellicht hun jongen achter moeten laten. Een nieuwe generatie wordt op die manier volledig verwoest.

Gelukkig zitten in de assen van de afgebrande delen voedingsstoffen voor de bodem. Op dood hout zijn meerdere insecten gek en hebben deze bomen graag als voedsel. Ook een aantal vogels zullen komen kijken of ze in die dode boom hun nest kunnen maken.

Wat kan jij doen om de natuur te een handje te helpen

Plant eens een boom

In het voor- en najaar worden vele boomplantacties georganiseerd door de vele natuurverenigingen. Kijk eens of je een handje kan helpen. Nieuw aan te planten bossen of uitbreiding van bossen krijgen zo opnieuw een stevige lift.

Ga wandelen met ecologische producten

Talrijke producten zijn reeds op de markt die natuurvriendelijk en ecologisch zijn. Recycleerbare en herbruikbare verpakkingen zijn een must. Yep, ook voor wandelaars en backpackers zijn er vele leuke artikels voorhanden. Lees in dit artikel er meer over!

In je eigen tuin

Met kleine dingen help je de natuur al een heel eind vooruit. Zet een extra plantenbak met bloemen waar de bijtjes graag van smullen. Plant in die ene hoek waar je nooit komt een extra plant, misschien wel een framboos of rode besjes. Zo kun jij ook nog eens lekker smullen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Een WordPress.com website.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: