Laat mezelf eerlijk zijn… Ik hoop dat je je reisapotheek 2 keer moet vastnemen. Een eerste keer om hem in je bagage te steken en een tweede keer om hem thuis weer netjes op zijn plaats te leggen.
Zorg er natuurlijk voor dat al jouw verzekeringen in orde zijn. Kom je iets tegen waarvoor je naar het ziekenhuis moet, dan is het financiële gedeelte een grote zorg minder.
Heb je soms extra zorg nodig, steek dan in je reisapotheek een papier met de gegevens van je dokter, een soort medische kaart. Zet op het papier aan welke ziekte je lijdt, zo kan een dokter in de buurt jouw vlugger verder helpen. Vertel je medekampeerders dat ze dit kunnen terugvinden in je bagage.
10 dingen die je moet meenemen in je reisapotheek
Deze apotheek is een basis voor wat je best mee kan nemen op jouw kampeertocht of meerdaagse wandeltocht. Afhankelijk van jouw eigen gezondheidstoestand kan je het verder uitbreiden.

Ben je bijvoorbeeld gevoelig voor allergische reacties, neem dan zeker een extra middel mee om lastige en overmatige reacties te vermijden. Ook voor mensen die gevoelig zijn aan reisziektes kunnen hiervoor medicijnen verkrijgen. Voeg de medicijnen toe aan jouw checklist, zodat je ze niet vergeet.
TIP : afhankelijk van welk land jij wil bezoeken zijn er aparte inentingen nodig, raadpleeg hiervoor jouw dokter, vooral de landen buiten Europa zijn hier gevoelig voor. Wellicht moet je bij controles bij de vliegtuigmaatschappijen een medicatievoorschrift kunnen voorleggen.
1) Insectenpen
Een makkelijke pen die ik altijd in mijn tas heb zitten, zelfs tijdens een korte wandeling. Dazen, muggen of wespen kun je aardig toetakelen met een flinke beet. Op een heel korte tijd kan je lichaam op die plaats warm en dik worden. En natuurlijk flink beginnen jeuken.
Heb je een beet opgelopen, neem dan deze pen en laat de vloeistof over de beet inwerken. Je zal voelen dat je huid dadelijk minder gevoelig reageert. Achteraf zal de beet ook vlugger weg trekken dan wanneer je deze pen niet gebruikt.
2) Ontsmettingsmiddel en pleisters
Een schram of een kleine wond is vlug opgelopen tijdens je wandeling of het kamperen. Met een watje en wat ontsmettingsmiddel kan je de viezigheid uit de wonde halen. Zo heb je minder kans om infecties op te lopen. Plak er een pleister over als het nog wat bloedt, zo bescherm je jezelf tegen de talrijke insecten die jouw plots aantrekkelijk vinden.
Gewone pleisters heb je in alle vormen en kleuren, neem een pakketje mee met wat grotere en kleinere pleisters. Voor de kinderen zijn er pleister met tekenfiguurtjes. Voor de allerkleinsten kan een zoentje van mama of papa wonderen doen.
Zorg natuurlijk altijd dat je tetanus-inentingen in orde zijn, je kan hiervoor terecht bij je dokter.
3) Koude en warme kompressen
Een ongelukje schuilt meestal in een klein hoekje. Heeft iemand zijn pols of enkel pijn gedaan, kan ja véél leed oplossen door een koud of warmtekompres te gebruiken.
Koude kompressen kan je ook wel vervangen door ijsblokjes in een zak, leg dan wel steeds eerst een handdoek op je lichaam en daarover de ijsblokjes. Zonder de handdoek is het echt te koud voor je lichaam.
Geen ijsblokjes in de buurt, kijk dan uit naar een koud voorwerp in je buurt.
4) Verzachtende zalf
Na een koude of warmtekompres kan je je pijnlijke lichaamsdeel insmeren met een zalf. Wij noemen het ook wel eens ‘warme zalf’. Werkt uitstekend bij overbelaste spieren of verstuikingen.
Een keertje insmeren, afdekken met gaasverband en een windel en na 10 minuten moet je al verbetering voelen. Je kan deze truc meermaals per dag toepassen.
Insectenbeet opgelopen of ene brandwonde? Ook hiervoor bestaan er talrijke zalfjes.
5) Gaasverband en windels
Te gebruiken na een wonde of verstuiking om de pijnlijke plaats af te dekken. Iedereen ziet meteen dat jij je pijn hebt gedaan en wat voorzichtiger moet zijn met jou.

6) Pijnstillend en koortswerend middel
Zit je met hoofdpijn, ben je niet lekker of nog véél pijn na die lelijke val? Kwel jezelf niet te lang en neem een pijnstillend middel. Meestal werkt het behoorlijk vlug, en kan je wellicht toch nog opnieuw genieten van je vakantie.
Deze middelen heb je in bruisvorm, maar ook in tabletvorm die je kan innemen met heel weinig water.
7) Anti-diarree en maagklachten
Ver van leuk als je op vakantie bent, en je bent vastgeketend aan het toilet. Neem een anti-diarreemiddel mee in je reisapotheek. Veel apothekers hebben een middel op homeopathische basis dat je zonder doktersvoorschrift kan verkrijgen.
8) Pincet, schaar en veiligheidsspelden
Pincet meenemen voor splinter of teek die je moet verwijderen. Schaar om het gaasverband, windel en bijhorende tape op maat te knippen. Veiligheidsspelden kan je voor alles gebruiken.
Is de rits van je jas plots stuk of de knop van je broek is zoekgeraakt…daar heb je veiligheidsspelden voor. Toch handig als je broek niet afzakt, je kan natuurlijk ook wat touw als riem gebruiken.
9) Koortsthermometer
Voel jij je warm en dan weer koud? Dan ben je wellicht wat grieperig. Ook door tal van andere ziektes kan je lichaam koortsig reageren. Heb je koorts neem dan een koortswerend middel.
Neem er niet te veel van, de maximumdosis staat op het doosje aangegeven. Blijf je toch ziek kan je best een dokter raadplegen.
10) Anti-blaren pleisters
Gelukkig heb ik niet veel last tijdens het wandelen van blaren. Mensen die minder gewend zijn om langere wandelingen te maken lijken er meer last van te hebben. Door sokken te dragen kan je véél blaren vermijden.
Heb je er toch eentje opgelopen, doe er dan een pleister op tegen blaren. Mensen in mijn omgeving hebben me reeds verteld dat ze een héél goede oplossing zijn.
Hoe je reisapotheek meenemen?
Koop een klein tasje waar al je reisapotheek samen inpast, zo heb je alles bij elkaar als er iemand gewond raakt. Leg je reisapotheek ter plaatse zoveel mogelijk in de schaduw, zodat de juiste werking van de medicijnen gegarandeerd blijft.
Wil jij jezelf nog extra beschermen, kan je steeds een muskietennet aan je bagage toevoegen.
Het leukste is natuurlijk dat je al dit voorgaande niet nodig hebt, ik wens je een zorgeloze vakantie toe!
