7x genieten van kleurrijke en wilde bloemen op je wandeling

Kan jij er ook zo van genieten, van die kleurrijke, bloeiende en heerlijk geurende bloemen op je weg?! Heerlijk is het elk jaar weer om de lente te zien ontwaken en de natuur met zijn schouwspel te zien pronken.

Rood, geel, blauw, wit,…je kan het zelf niet zo mooi bedenken of de bloemen hebben het voor je klaar liggen.

Hele velden vol tot een enkele bloem die zich graag tussen het gras verstopt, staan op deze lijst. De enige manier om deze bloemen te spotten is na het lezen van dit artikel op stap te gaan!

1) Bloesemwandelen in Haspengouw

Wie houdt er niet van? De roze en witte bloemen van de vele fruitbomen die vele velden doen kleuren. Het heuvelachtige landschap in Haspengouw maakt dit tafereel nog mooier om naar uit te kijken.

Het bekendste deel van Haspengouw licht in de Belgische provincie Limburg. Ook delen van Vlaams-Brabant, zoals het Hageland, behoren tot deze streek.

De beste tijd om de bloesem te aanschouwen is van begin april tot eind april, een beetje afhankelijk de weergoden.

Lees hier het artikel : Wandelen in de Fruitvallei van Sint-Truiden.

fruitbloesems haspengouw lentewandeling

2) Wilde narcissen in de Hoge Venen

Het oostelijke deel van België een deel van de Ardennen kleurt elk jaar in maart en april zonnig geel met de vele wilde narcissen. Hectaren vol schitteren in de velden tussen de mastenbossen. Zodra de zon zich sterker maakt dan de winter kan je ze terug vinden. De gele bloemen zijn beschermd, deze mag je niet plukken.

Ze groeien grensoverschrijdend en komen ook voor in nationaal park Eifel in Duitsland. In het stadje Höfen (Nationalparktor Höfen. Hauptstraße 72, 52156 Monschau-Höfen) heb je 11.3 km lang toegang tot de gele pracht.

Een ‘narcissenwandeling’ In België kan je maken vanuit Weywerz (Bütgenbach), Je kan er kiezen tussen een wandeling van 9 of 11 km. Meer info vind je hier!

Nog wat verder naar de Duitse grens en de Ardennen kan je in de vallei van Holzwarche, Jansbach en Olef nog meer wilde narcissen terug vinden ( bij Büllingen).

3) Bloeiende tulpenvelden in Flevoland

Niet meteen wilde bloemen, maar toch elk jaar weer een zonovergoten kleurenpracht zijn deze tulpenvelden. Wie maar niet uitgekeken raakt in Keukenhof en Floralia, moet hier zeker eens een kijk je komen nemen.

Velden vol de meest verscheidene kleuren die een tulp kan hebben. Vroeg in het voorjaar verschijnen hier al de narcissen en hyacinten, een beetje later staan de tulpen in de schijnwerpers. Hectaren naast elkaar, mooi in rijen naast elkaar staan ze te pronken.

tulpenvelden Nederland lentewandeling bloemen

Elk jaar weer is dit een schouwspel der natuur. Wie tulpen zegt moet in Nederland zijn, ze zijn immers de grootste exporteurs van de tulpenbollen over de hele wereld…wie kan hier niet dol op zijn!

Tip: ook in Zeeuws-Vlaanderen en België zijn er ondertussen een aantal tulpenvelden te vinden. In het noorden van het Waasland en tussen Meerdonk en Klinge (aan de westelijke zijde van Antwerpen)

Lees hier het hele artikel over de tulpenvelden!

4) Blauwe bloemen in het Hallerbos

Jaarlijks kleurt het Hallerbos blauw van de bloemen. De wilde boshyacinten bloeien van april tot mei en zijn dan sprookjesachtig mooi. Ze stralen dan in een paars-blauwachtige kleur door het ‘Blauwe bos’. Dit bos is terug te vinden aan de zijkant van Brussel, richting Charleroi.

Helemaal mooi wordt dit bos als de zon zijn zonnestralen door het nog dunne bladerdek laat schijnen. Ga dus lekker vroeg op stap en geniet van de rust en prachtige kleuren van dit bos. Later op de dag durft het hier drukker te zijn, dit bos is immers wereldberoemd!

Toegang tot het Hallerbos

Er zijn maar liefst 6 parkings beschikbaar tot dit bos van 552 hectare. Het Achtdrevenpad is rolstoeltoegankelijk.

  • Parking 1 : Hogebermweg, 1500 Halle
  • Parking 2 ( bij het Bosmuseum) : Vlasmarktdreef , 1500 Halle
  • Parking 4 : Hallerbosstraat, 1500 Halle
  • Parking 5 : Kapittel , 1500 Halle
  • Parking 8 : Vlasmarktdreef, 1500 Halle (ideaal voor rolstoelpatiënten)
  • Parking 9 : Veertig Bunderdreef 1653, 1500 Halle
  • Parking 10 : Dreef van Eigenbrakel, 1500 Halle
Hallerbos Halle Brussel wilde  boshyacint blauwe bos

5) Klaproosvelden in West-Vlaanderen

Het symbool als herdenking van de gesneuvelde soldaten tijdens de eerste wereldoorlog zijn deze rode klaprozen. Meer dan 80 hectaren vind je in ‘Flanders Fields’ of de ‘Vlaamse velden’. Vooral de provincie West-Vlaanderen getuigt nog van de vele herdenkingsmonumenten van deze oorlog.

Ideaal voor fietsliefhebbers zijn er zelfs vanaf de bekende ‘Koppenberg’ in Oudenaarde vele klaproosvelden te zien. Vele fietsroutes zijn in deze regio beschikbaar.

De klaproos houdt van warmte en zomer. De bloeitijd van deze bloemen is dan ook aan het einde van de lente tot een stuk in de zomer, zowat van eind mei tot eind juli staan ze roodgloeiend.

Te ontdekken plaatsen :

  • In Flanders Fields Museum, Ieper
  • Helleketelbos, Poperingen
  • Klaprozenroute, Heers (provincie Limburg)

6) Bosanemonen in het Bertembos

Behorend tot één van die fotogenieke plaatsen van België is het Bertembos te Bertem, gelegen ten westen van Leuven. Dit bos wordt ook wel eens het eikenbos genoemd. Net onder die hoge eikenbomen groeien jaarlijks kleine witte bloemen, de bosanemonen.

In april komen deze kleine bloemetjes naar boven tussen de groene ondergrond. Met hun gele stamper in het midden lijken ze van ver een beetje op madeliefjes.

Parking : op de hoek de Koppelstraat en de Heerbaan kan je parkeren.

wanderlust hike wandelen Belgium Netherlands Luxembourg

7) Wilde orchideeën over heel België, Nederland en Luxemburg.

!!! Wilde orchideeën zijn beschermde planten, je mag ze dus niet plukken

Wilde orchideeën kan je zowel in België, Nederland als Groothertogdom Luxemburg tegenkomen. De beste maand om de bloeiende orchidee te bewonderen is mei. Er zijn een 50-tal wilde soorten terug te vinden in de Benelux.

Nederland beschikt over de plaatsen Lauwersmeer, Hoofddorp, Heukelom (bij Leerdam) en Texel waar je ze zeker zal tegenkomen. Natuurlijk kan je ze overal in het land tegenkomen van éénkleurige bloemen tot de soorten met gevlekte bladeren.

In België kan je ze het makkelijkste spotten langs de hele kustlijn, ook in het Hageland en Dijleland zullen ze voorkomen. Wat dacht je om tijdens een bergtocht in de provincie Luxemburg wilde orchideeën te spotten? Op de oude kalksteengroeven in het natuurreservaat Raymond Mayné van Torgny voelen deze bloemen zich ook thuis.

IIn Groothertogdom Luxemburg kan je de wilde orchideeën spotten niet ver van de Duitse grens tijdens de ‘Orchideeëntrail Deiwelskopp’. De tocht is een 8.5 km lang in dit natuurlijke bosreservaat.

reistips wandelroutes België Nederland Luxemburg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Een WordPress.com website.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: