Wandelen over Connecterra, een stukje van de Terhills in Maasmechelen.

De Terhills in Maasmechelen zijn een deel van het nationaal park ‘Hoge Kempen’ in Belgisch Limburg. Deze toegangspoort tot het nationale park wordt ook wel ‘Connecterra’ genoemd, wat even goed betekent als ‘verbinding met de aarde.

Connecterra is het deel natuur dat deel uitmaakt van een groter gebied op de oude mijnsite van Maasmechelen. Het grotere gebied , de Terhills, omvatten een recreatiepark, bungalowpark, hotel, winkelzone, waterpark, wandelgebied, fietsroutes,…

Na de sluiting van de mijnsite in 1987 werd het hele gebied omgetoverd tot een prachtige plaats toegankelijk voor iedereen. De natuur herstelde zich en toverde zich om tot een heerlijk wandelgebied met prachtige panorama’s en een verre uitkijk over de omgeving.

limburg wandelen connecterra terhills maasmechelen uitzicht wandelroutes België Vlaanderen nationaal park
Vanop één van de toppen.

Beschikbare wandelroutes

Door de steile beklimmingen is stevig schoeisel aangeraden. Wandelschoenen met een stevige zool en diepe groeven zijn nog een beter idee.

De enige wandelroute die toegankelijk is met buggy of rolstoel, is de erfgoedwandeling (zwart route)

De hond mag aangelijnd mee op stap in dit gebied.

dagstappers limburg wandelen

Wandelroutes vanuit de toerismekantoor te Maasmechelen

Blauwe route : 5.3 km : met een heerlijk uitzicht over het meer, je moet er één keertje een stevige beklimming voor wagen

Paarse route : 9.7 km : is er eentje voor gevorderden. In deze wandeling zitten enkele stevige beklimmingen die je wel een prachtig uitzicht bieden over de omgeving. De route komt eveneens door het aanpalende bungalowpark.

Zwarte route : 5.4 km : de erfgoedwandeling door de wijk waar vroeger de mijnbouwers woonden

Vanuit het bungalowpark op instapplaats Litzberg (Station As)

Onderstaande routes zijn toegankelijk vanuit het aanpalende bungalowpark op de instapplaats Litzberg aan de toegangspoort aan het Station van As

Groene Route : 3.1 km : aan de achterzijde van Connecterra

Blauwe route vanuit het bungalowpark : 5.8 km : je beklimt er de achterste berg en van daaruit kan je kilometers uitkijken over de omgeving

limburg wandelen connecterra terhills maasmechelen uitzicht wandelroutes België Vlaanderen nationaal park bungalowpark haven
Een zicht op de kleine haven in het bungalowpark

Grote routepaden door Maasmechelen

Het streekpad of dagstapper door Maasmechelen is een route van 17,6 km. Het brengt je aan de rand van Connecterra, niet helemaal erop. De route is opdeelbaar in een deel van 9.6 km en een ander van 7.4 km.

Met het groteroutepad GR561 Kempen-Maasland, wandel je tijdens de tocht van 222 km even naast Connecterra. Toch even de moeite nemen om af te wijken van je pad en op de heuvels een kijkje te gaan nemen.

limburg wandelen connecterra terhills maasmechelen uitzicht wandelroutes België Vlaanderen nationaal park paarse route
De achterzijde van het meer

Bereikbaarheid

Er is een ruime parkeergelegenheid voorzien aan de toeristische dienst van Maasmechelen. Gps-adres : Zetellaan 35, 3630 Maasmechelen. De routes starten aan de achterzijde van het hotel aan de mijntorens.

Bijkomende parking is voorzien achter het hotel op Gps-adres : Zetellaan 68, 3630 Maasmachelen Sta je met je neus naar de oude mijnschachten, is de start van de wandelingen aan je rechterzijde.

Extra info

Mountainbikers zijn op deze heuvels niet welkom, deze kunnen beter terecht in Beringen op het mountainbikeparcours op de site van B-mine . Fietsen is hier eveneens niet mogelijk.

Aan het begin van de wandelingen is er een infocentrum en een speeltuin voorzien. Heerlijk om na je wandeling nog even na te genieten of één van de oude mijnschachten te beklimmen.

limburg wandelen connecterra terhills maasmechelen uitzicht wandelroutes België Vlaanderen nationaal park start mijnschacht speeltuin
De start en het einde van je wandeling is onder de schaduw van de mijnschachten.

Verblijven in de buurt

Vlak naast Connecterra werd het oude dienstgebouw van de mijn omgebouwd tot een hotel met een naastgelegen Franse tuin. Je staat er op een voetstap van alle voorzieningen.

Aan de andere zijde van het meer ligt het bungalowpark. Wie met zijn eigen gezin wil uitkijken over het water in een eigen verblijf is hier op de juiste plaats.

nieuwsbrief studiobenelux wandelen wandelroute daguitstap

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Een WordPress.com website.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: