Wandelen vanuit Natuurhuis Ternell

Aan de voet van de Hoge Venen daar staat een voormalig jachthuis, dat is omgebouwd als natuurcentrum. Vanuit dit centrum voor milieu-educatie en duurzaamheid vertrekken een aantal heel mooie wandelingen en fietstochten.

Dit gebied dat deel uitmaakt van het Hertogenwoud is rijk aan een 4-tal rivieren die hier gezapig doorstromen. Bij de Vesderstuwdam en Gileppestuwdam komt het water van deze regio samen. Deze stuwmeren liggen niet zo ver van dit natuurgebied. Wie wil gaan wandelen of fietsen in dit gebied bereidt zich beter voor op het geluid van heerlijk klotsende rivieren.

Dit oostelijke deel van de provincie Luik is deel van de Belgische Oostkantons. De hele regio is een mekka voor vele wandelaars en fietsers. Ga hier dus zeker op verkenning!

Beschikbare wandelroutes vanuit Ternell

Door dit gebied zal je meerdere prachtige wandelingen voor vinden. Het is dan ook een regio die je door de bossen en langs rivieren zal leiden. Het geklater van de rivieren is hier ongelooflijk rustgevend. Neem vooral een picknick mee, zodat je even kan verpozen aan de zijkant van de rivier.

<a href="<a href="https://partner.bol.com/click/click?p=1&t=url&s=1019836&url=https%3A%2F%2Fwww.bol.com%2Fnl%2Fm%2Fsport%2F&f=BAN&name=Sport&subid=&quot; target="_blank"><img src="https://www.bol.com/nl/upload/partnerprogramma/190605-sport-pp-300×250.jpg&quot; width="300" height="250" alt="Sport" /></a>

Deze regio is ondertussen voorzien van wandelknooppunten, je kan zo ook je eigen wandelroute samenstellen. Kijk hier via deze link om de knooppunten van de Oostkantons terug te vinden.

De rotsachtige paadjes die zich al kronkelend door het bos een weg banen, gaan ook heerlijk op en neer. Je hebt hier beter al wat getrainde wandelbenen en  stevige, hoge wandelschoenen die extra steun geven aan je enkels.

Plezierwandeling nr 3 van 8 km

We ontdekten één van de plezierwandelingen die uitgeschreven zijn door de Oostkantons (Ostbelgien). Deze wandeling is er alvast eentje voor gevorderden. Ze hebben een hele reeks mooie wandelingen door het Oosten van België, dus als beginner kan je hier ook terecht.

De route is aangeduid met een groen kruis. Je kan  deze route ook volgen aan de hand van de volgende wandelknooppunten 62- 71 – 5 – 49 – 25 – 36 – 96 – 62

Wij wandelden de route in tegengestelde volgorde, zo ook de beschrijving hieronder. Je vertrek van de route is dan tussen het natuurcentrum en het restaurant.

Vanaf de parking steek je de straat over en na een 300-tal meter duik je meteen het bos in. Je daalt het rotsachtige paadje stevig af tot aan de rivier.

Neem het bruggetje over rivier de Getzbach en ga daarna een heel eind mee naast de rivier tot aan de kleine stuwdam.

Daarna volgt er een gezellig stukje door het bos met een korte stevige beklimming. Je komt terecht in zalig, rustgevend bos.

natuurhuis ternell wandeling wandelroute oostkantons ostbelgien hertogenwoud rivieren natuur rando gevorderden hoge venen eupen hautes fagnes

Er volgen nog een paar pittige beklimmingen en afdalingen die je lijden naar de volgende rivier. Het klotsende water van de rivier laat je een aantal staaltjes natuurpracht zien. Dit stuk kan je wel eens je waterdichte wandelschoenen nodig hebben.

Tussen de wortels van de witte bomen en het vervolg je al klimmend je pad weer naar boven om daar na een stukje asfaltweg weer toe te komen bij het natuurcentrum.

Lange afstandswandelingen

Het groteroutepad GR 573 Vesdre- Hautes Fagnes loopt volledig in de provincie Luik. De route vertrekt in Angleur, in Pepinster gaat de route route rond als een streekpad.

Een andere lange afstandswandeling GR15 Sentiers de l´ Ardenne volgt de route langs rivier de Getzbach. Van Arlon naar Monschau is deze route goed voor 230 kilometer wandelplezier.

Beide routes komen elkaar enkele keren tegen. Je kan ze naar eigen wil combineren.

Bereikbaarheid

natuurhuis ternell wandeling wandelroute oostkantons ostbelgien hertogenwoud rivieren natuur rando gevorderden hoge venen eupen hautes fagnes

Vlak naast het natuurcentrum is een ruime parking voorzien. Je kan het vinden een eindje buiten het centrum, op de baan tussen Eupen en Monschau. GPS- adres Monschauerstraat 2 Ternell, 4700 Eupen.

Door het rotsachtige karakter zijn de paden hier niet toegankelijk voor buggy´s en rolstoelen.

Een hond die al wat stevigere wandelingen gewoon is,  kan aangelijnd mee op stap.

Fietstochten door het Hertogenwoud van Ternell

Vanuit Natuurhuis Ternell vertrekken ook een aantal fietstochten. Eén van de uitgeschreven routes vind je hier.

Extra info

Vlak naast het natuurcentrum is een restaurant gelegen waar je een hapje en drankje kan nuttigen.

Bij genoeg sneeuwval kan je hier ook skies huren om een langlauftocht te maken.

nieuwsbrief studiobenelux wandelen fietsen België Nederland Luxemburg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Een WordPress.com website.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: