Op uitnodiging van visitlimburg.be ontdekte ik de oudste stad van België, een stad met ongelooflijk veel troeven in handen. Een héérlijke gezellige stad waar je jezelf dadelijk zal thuis voelen. Net daarom kan deze stad niet ontbreken op mijn website.
Wat is dat nu met Tongeren ?
In de Belgische provincie Limburg kan je deze stad terugvinden. Al meer dan 100 jaar voor de geboorte van Christus woonden hier al mensen. De nederzetting werd later uitbreid door de Romeinen die na een legerkamp er het zo leuk vonden dat ze er bleven wonen.
Eeuwen later zijn er nog talrijke overblijfselen te zien van de ontwikkelingen van de stad. De stadsomwalling is daar misschien wel het meest indrukwekkendste restant van. De stad Tongeren groeide verder uit tot een gezellige stad in de streek van Haspengouwen.
En met rede maakte deze stad enkele prachtige stadswandelingen die jou het mooiste tonen wat deze stad te bieden heeft!

Rode, blauwe of groene stadswandeling door Tongeren
Meedraaiend op de richting van de kleurrijke letters op de koperen nagels tussen de straatstenen, ontdekte ik een charmante stad. De oudste stad van België heeft ontzettend veel troeven in handen voor jou om er een meer dan gezellige dag van te maken…
Mijn favoriete vertrekpunt om de stadswandelingen te starten is aan de voeten van de knapste en stoerste man van Tongeren. De man die van Tongeren de eerste stad van België maakte. Hij staat al jarenlang te pronken op het stadsplein, uit te kijken over ‘zijn stad’, Ambiorix is zijn naam!


Rode mijlpaalroute : de neus van Ambiorix achterna
De neus van Ambiorix wijst je alvast de eerste richting aan van de route. Neem een minuutje om naast deze man ook even stoer te gaan staan en de Onze-Lieve-Vrouwe-basiliek te bewonderen. Wat wellicht ooit een badhuis van de Romeinen was is ondertussen een prachtig gotisch kunstwerk geworden dat op de lijst staat als Unesco werelderfgoed.
Het begin van de route geeft je een blik aan de achterzijde van de basiliek. Een gezellig plek waar oud en nieuw samenkomen in het Gallo-Romeins museum. De plek waar je kan ontdekken hoe de eerste mensen van deze stad leefden.
Daal daarna de weg af en kom terecht in de rust van het 15- eeuwse Agnetenklooster en het naastliggende Begijnhof. Het Begijnhof dat net ligt binnen de oude stadsomwalling heeft van die gezellige oude bakstenen die je meteen welkom doen voelen. In het Begijnhofmuseum kan je jezelf even een onderdompelen in het leven van de begijntjes.
Piep onderweg heel even over het bruggetje zodat je de oude stadsomwalling en gracht rond het begijnhof kan bewonderen…of kom later nog eens terug en neem de blauwe mijlpaalroute.
Om het hoekje staat hij te pronken, als enigste overblijvende van 6, dit is één van de oude toegangspoorten tot Tongeren. De Moerenpoort is nu omgevormd tot museum waar je bovenaan een kijkje kan nemen over de stad.
Vanaf deze 14 – eeuwse oude toren wandel je een heel eindje verder over een brede boulevard. Je hebt er uitkijk op de oude stadsomwalling die bewaard is gebleven. De stad aanvallen of veroveren was in elk geval niet makkelijk met deze muur.

Terugspringen naar de 21-eeuwse doe je meteen wanneer je jezelf opnieuw binnen de oude muren begeeft. Een nieuw winkelpark ligt er voor je neus, maar loop toch nog maar even door en steek je neus in de lucht. Het oude houten balken dak is een staaltje vakwerk dat je niet overal te zien krijgt.
Heeft de stad Tongeren ondertussen je zintuigen geprikkeld, stap dan onder het houten dak binnen bij de ‘dienst toerisme’ voor meer informatie. Het resterende deel van de route lijdt je door de gezellige en charmante winkelstraat.
Aan het einde van de wandeling kan je nagenieten op een terrasje en stiekem knipogen naar die knappe, stoere man!

Bereikbaarheid
Tongeren is voorzien van een aantal boven- en ondergrondse parkings die je toegang geven tot vlak aan de winkelstraten. Deze parkings staan duidelijk aangegeven aan de rand van de stad.
Net buiten de stadsomwalling van het begijnhof ligt het stadspark van Tongeren, genaamd ‘De Motten’ hier vind je een parkeerplaats, skatepark, speeltuin en een sportpark.
De toeristische dienst vind je aan de Via Julianus 2 in een prachtig gerenoveerd gebouw. Kijk zeker eens onder het overdekt gedeelte, het houten dak is er prachtig.
Tongeren en omgeving

Net rond de stad Tongeren liggen nog een aantal heel mooie wandelgebieden die zowel voor fietsers en wandelaars héél interessant kunnen zijn. Jong en oud kunnen en genieten van prachtige natuur, dieren en speeltoestellen. Mensen die minder goed te been zijn kunnen makkelijk met rolstoel over de brede, verharde wegen mee genieten van de fluitende vogels.
Natuurgebied ‘De Kevie’ is alvast een aanrader : het ligt aan de oostelijke kant van de stad en biedt toegang en speelplezier voor iedereen. Een viertal routes zijn er beschikbaar van bijna 3 km tot bijna 10 km. Je kan er parkeren aan de Oude Blaarstraat, 3700 Tongeren.
Langs de westelijke zijde van Tongeren ligt het dorp Witdooie. Tussen dit dorp en het Kasteel Hex liggen de Romeinse grafheuvels. Er ligt een wandeling van 7.2 km voor je uitgestippeld.
Een andere startplaats ligt vlak naast het kasteel van Betho ligt het natuurgebied ‘Beukenberg’. Je wandelt er 3.7 of 6.9 km langs het ‘verborgen moois van Beukenberg’ . Adres : Mulkerweg in Tongeren

Was ooit nog maar één keer in Tongeren, de stadmuur herinner ik me nog en er was toen ook een (bekende) antiekmarkt gaande. De stad zelf hebben we toen niet bezocht, wat wel jammer was.
LikeGeliked door 1 persoon
Hey picpholio, de antiekmarkt van Tongeren is elke zondag en idd bekend over de hele Benelux. Meer info kan je vinden op http://www.antiekmarkt-tongeren.be
Zeker nog eens naar Tongeren gaan 😉
LikeLike