17 prachtige dierentuinen in Vlaanderen en Wallonië op een rijtje gezet 

Onze aarde is gezegend met miljoenen soorten aan dieren. Een klein deel hiervan kan je bewonderen in de verschillende dierentuinen. Veel dierentuinen zijn gespecialiseerd in een bepaalde diersoort of combineren hun park met andere mogelijkheden. 

!!! Door de corona-maatregelen zijn sommige parken nog niet opnieuw geopende, andere mogen maar een beperkt aantal personen binnen laten. 

#1 Sea Life Blankenberge

Een prachtige onderwaterwereld vlak aan de Belgische kust. Meer dan 50 aquariums geven je een prachtig beeld van het leven onder water. Buiten valt er evenveel te beleven bij de zeehonden, zeeleeuwen, pinguïns en tal van andere diersoorten.

Het meest bekende onderdeel van dit domein is de opvang van gestrande zeehonden. Zieke en uitgeputte zeehonden worden hier opgevangen en daarna weer vrijgelaten. 

#2 Serpentarium Blankenberge

Heerlijk warm achter het glas zitten spinnen, salamanders, slangen, hagedissen,… Je krijgt zelfs de kans om één van de reptielen een keertje vast te nemen. De toegang bevindt zich op de zeedijk naar dit niet al te grote dierenverblijf. Klein maar fijn, kan je het combineren met Sea Life dat 1.5 kilometer verderop ligt. 

#3 Familiepark Harry Malter, Destelbergen

Een dierentuin en attractiepark dat werd opgericht door voormalig circusartiest Harry Malter. Gelegen in een bosrijke omgeving en ontzettend geschikt voor kleine kinderen. Sommige dieren kunnen de kinderen helpen voederen. Dit park sluit tijdens de winterperiode. 

#4 Planckendael , Muizen (Mechelen)

Eén van de grotere dierentuinen van België. In een bosrijke omgeving van 42 hectare kan je makkelijk je hele dag. Het park is makkelijk ingedeeld volgens de werelddelen. Afrika, Europa, Azië, Oceanië en Amerika liggen er klaar voor je. Deze dierentuin werkt nauw samen met de Zoo van Antwerpen, handig voor wie houder is van een abonnement. 

#5 Zoo van Antwerpen

Vlak naast het centraal station van Antwerpen ligt deze dierentuin. In de hoek van het koningin Astridplein en het centraal station bevindt zich de ingang naar deze zoo die in de 1843 werd opgericht. Daardoor is deze zoo meteen de oudste van België.

Bij een rondgang in de dierentuin kijk je rondom nog op de oude historische gebouwen die behouden zijn gebleven. Ook binnen het domein zijn de oude gebouwen met respect gerenoveerd en behouden gebleven. 

dierentuin wildpark België Belgium Benelux Wallonië Vlaanderen

#6 Pakawi Park (Olmense Zoo), Olmen (Balen)

De dierentuin die van privécollectie werd omgevormd tot heuse dierentuin. Door de jaren is dit dierenpark veel veranderd. De verblijven zijn aangepast aan de noden van de dieren, er kwam een restaurant, (binnen)speeltuin, voederplaatsen,… Na een overname veranderde de naam van Olmense Zoo naar Pakawi Park. 

#7 Bellewaerde, Ieper

3 in 1 park ; een dierentuin, pretpark en hectaren om te genieten van de natuur. In dit park is veel aandacht besteed voor de thema’s. Het park werkt nauw samen met het attractiepark Walibi Je verblijf kan je combineren met het naastliggende Aquapark en verrgeet vooral niet hun mascotte ‘koning leeuw’.

#8 Boudewijn Seapark, Brugge 

Wie gek is van dolfijnen, zal dit park reuzeleuk vinden! Het park werd genoemd naar toenmalige koning Boudewijn.Naast de vele kunstjes van de dolfijnen kan je er ook genieten van een dierenpark, pretpark, speeltuin, waterpark en een schaatsbaan. 

#9 Opvangcentrum De Zonnegloed, Oostvleteren

Een opvangcentrum waar wilde dieren weer helemaal tot zichzelf kunnen komen. Het werkt nauw samen met het Natuurhulpcentrum van Opglabbeek.In dit park vindt je dus voornamelijk dieren die aan hun lot zijn overgelaten, mishandelde en in beslag genomen dieren. In dit park vind je voornamelijk exotische en wilde dieren terug. 

Dierenparken in Wallonië

#10 Pairi Daiza, Cambron-Casteau

Een dierenpark dat al enkele keren bekroond is voor ‘het mooiste dierenpark van Europa’. Iedereen wie me al verteld heeft over dit park is steeds laaiend enthousiast, al opende dit park pas in 1994. 

De dierentuin herbergt talloze beschermde diersoorten. Wandel langs de oude ruïnes van een voormalige abdij, bezoek de roofvogelshow en geniet van de schattige panda’s.  

#11 Wildpark ‘Grotten van Han’, Rochefort

In een klein dorpje in Wallonië staat dit wildpark centraal. In het midden van het dorpje Han kan je je laten gidsen naar de ondergrondse kalkgesteenten, heerlijk verfrissend in de zomerperiode. Combineer het met een bezoekje aan het prachtige wildpark waar je niet alleen kan genieten van weidse zichten en ‘the Big Five’. 

Neem de bus door het park en rij door de dieren door of maak een stevige wandeling doorheen de bossen van het park. Halfweg kan je kiezen of je verder gaat met de bus of te voet. 

panorama wildpark dierentuin grotten van Han België Belgium Benelux Wallonië
Het panorama over het wildpark van de Grotten van Han

Lees hier het volledige artikel over ‘de Grotten van Han’

#12 Forestia, Theux

Een dierenpark dat gecombineerd wordt met een avonturenpark met klimroutes door de bomen. Het heeft dezelfde opzet als ‘het wildpark van Han’, dieren leven in half vrijheid in de Waalse bossen. Maak een wandeling van 5 km tussen de 300 dieren (voornamelijk Europese) die hier ondergebracht zijn. 

#13 Parc Animalier de Bouillon, Bouillon

Een dierenpark met tal van diersoorten van over de hele wereld. Het domein is ingedeeld in continenten net als de dierentuin van Planckendael. Het park is aangevuld met talrijke borden vol met leerrijke info. 

#14 Le parc à gibier de La Roche-en-Ardenne, La Roch-en-Ardenne

Een dierenpark van 10 ha waar voornamelijk Europese diersoorten te bewonderen zijn. Het park wordt aangevuld met een miniboerderij en speelweide. 

#15 Le parc à gibier de Saint-Hubert, Saint-Hubert

Vlak naast het centrum van Saint-Hubert ligt dit wildpark. Via verschillende wandelpaden kan je hier de dieren bewonderen, sommige zelfs van heel dichtbij. Er is een speeltuin aanwezig en na reservering kan je je eigen barbeque organiseren. 

dierentuin wildpark België Belgium Benelux Wallonië Vlaanderen

#16 Mont Mosan, Hoei

Een park waar spelen moet! Doorheen het hele park zijn talrijke speelmogelijkheden aangelegd. Naast een wandeling naast de dieren kan je genieten van een show met papegaaien, honden of zeeleeuwen. Combineer het met een partijtje minigolf.

#17 Monde Sauvage Safari Zoo, Aywaille

Dieren van over de hele wereld kan je in deze dierentuin bewonderen, die vlak bij Luik ligt. Je kan door de dieren rijden met een treintje of je eigen auto. Geniet van de dierenshows of een ontbijt met de giraf. 

Doorheen de bossen kan je dwalen en genieten van een aantal speelmogelijkheden voor de kinderen en leuke picknickplekjes voor het hele gezin. 

Je tickets online kopen met korting!

Reserveer tijdig je tickets, voor een aantal parken krijg je via onderstaande link extra korting!!

dierentuinen België Belgium Vlaanderen Wallonië wildparken