De 10 mooiste heidegebieden in België en Nederland

Wandel of fiets door de paarse kleurenpracht van de heide die onze landen rijkelijk bloeit!

Wanneer bloeit de heide?

Elk jaar weer kleuren een aantal natuurgebieden in België en Nederland heerlijk paars. Begin augustus zie je al de eerste tekenen van de opkomende bloei. Een beetje afhankelijk van het weer, zal de heide half augustus volledig in bloei staan.

De heide bloeit maar enkele weken. Je kan er dus maar beter tijdig bij zijn. Half september verdwijnt de paarse kleurenpracht weer om plaats te maken voor de kleurrijke herfst.

De regio’s waar de mooiste heide groeit

Zowel in Nederland als België is de bodem ideaal voor de heide, vooral de mulle zandgronden is hun geliefkoosde plek. Zowel in het noorden van Nederland als in het zuiden van Vlaanderen in België zijn vele natuurgebieden te vinden die gezegend zijn met hectaren heidegebied.

Vooral de provincies Antwerpen en Limburg zijn in België gezegend met veel heidegebieden, al zal je ze ook zuidelijker in Wallonië terugvinden en ook zijn er een paar prachtige gebieden in West-Vlaanderen.

Nederland heeft op zijn beurt de grootste heidegebieden klaar liggen voor jou. Vooral nationaal parken De Hoge Veluwe en Veluwezoom zijn hiervoor uitermate bekend. Over heel Nederland zal je meer of minder bekende heidegebieden kunnen terugvinden.

Bestsellers boeken lezen
populaire boeken lezen

Dieren tussen de heide

Vele natuurgebieden laten een aantal dieren grazen tussen de heide. Ze houden de overwoekerende planten zoals grassen en opkomende bomen in toom. De schapen, koeien en paarden die je kan zien geven de heide altijd een extra speels tintje.

De gebieden waar deze dieren mogen grazen, zijn afgesloten door weideafspanning. Wandelaars kunnen zich in deze gebieden begeven door smalle poortjes of door de houten constructie te gebruiken die je over de afspanning kan doen klimmen.

heidegebied wandeling wandelen fietsen Nederland België mooiste heide moorland heather hert sallandse heuvelrug
Een hert in nationaal park de Sallandse heuvelrug in Nederland.

Veel van deze dieren zijn gewend aan mensen. Sommige dieren kan je misschien aaien en andere vermijd je beter. Geef ze in elk geval nooit eten, dat vinden ze meer dan genoeg tussen de heide.

1) Posbank, Rheden

De Posbank is een zuidelijk deel van nationaal park Veluwezoom. Deze zandbank met een hoogte van 90 meter doet je ontzettend ver uitkijken over de omgeving. Eén van de mooiste uitzichten vind je hier na een beklimming die je kuiten laat voelen.

Vertrek vanuit het bezoekerscentrum in Rheden (provincie Gelderland) voor een wandel-of fietstocht. Vroege vogels kunnen hier ook herten, everzwijnen en ander wild ontdekken.

2) De Teut en Tenhaagdoornheide, Zonhoven

Een prachtig domein waar de heide dik begroeid is over de glooiende heuvels, dat is natuurgebied De Teut in Zonhoven (Belgisch Limburg). Het natuurgebied is minder toeristisch, maar zeker niet minder aan te raden.

Vanop een bank vlak naast een van de vijvers is het prachtig uitkijken over de paarse pracht die linkt op de hellingen van de heuvels. Het mulle zand daagse me hier uit om mijn wandelschoenen aan te houden, het leek me het ideale terrein voor een blotevoetenwandeling.

heidegebied wandeling wandelen fietsen Nederland België mooiste heide moorland heather de teut zonhoven limburg midden

3) Sallandse heuvelrug

Het heuvelachtige nationale park ligt in het midden van Nederland. Tussen de vele bossen wordt je hier verrast met een aantal prachtige plaatsen waar je lekker ver kan uitkijken over de omgeving.

Wil je meer weten over het ontstaan van dit gebied? Spring dan zeker binnen in het natuurmuseum van Holten! Lees er hier meer over.

heidegebied wandeling wandelen fietsen Nederland België mooiste heide moorland heather sallandse heuvelrug overijssel nationaal park

4) Grenspark De Zoom – Kalmthoutse Heide, Kalmthout

Op de grens met Nederland vormt dit gebied samen met grenspark De Zoom, een van de twee nationale parken van België. Dit grensoverschrijdende natuurgebied is goed voor hectaren wandelen ver weg van de buitenwereld.

Het mulle zand is de perfecte ondergrond voor de vele heide die er groeit. Elk jaar weer kleurt dit gebied weer heerlijk paars en is het kilometers ver uitkijken over dit staaltje natuurpracht.

Lees hier meer over dit natuurgebied!!

Kalmthoutse Heide wandelroutes heide gebied België Nederland nationaal park

5) Brunssummerheide

In Nederlands Limburg vlak naast de grens met Duitsland ligt dit natuurgebied van 1800 hectare groot. Hiervan zijn 600 hectaren uitermate bekend om hun heidegebied, dat ondertussen opnieuw gedeeltelijk bebost is.

Het heuvelachtige landschap rond Heerlen en Landgraaf zijn de beste toegangspoorten voor dit heuvelachtige domein dat ook wel Schrieversheide wordt genoemd.

6) De Liereman, Oud-Turnhout

In een andere uithoek van de Antwerpse Kempen ligt natuurgebied De Liereman. Vanuit de brede wegen kan je afdwalen naar de kleine paadjes die je door de heide voeren. Je voelt hoe de heide letterlijk tegen je benen en hoort de bijtjes luidruchtig snoepen van het lekkers wat de heide te bieden heeft.

heidegebied wandeling wandelen fietsen Nederland België mooiste heide moorland heather paard liereman Oud-Turnhout Antwerpen

Naast de insecten kan je ook de iets grotere dieren hier begroeten. De beige koninkpaarden geven de heide nog wat extra leven en kleur mee.

Kijk hier voor meer informatie over natuurgebied De Liereman

7) De Hoge Veluwe

Een nationaal park dat niet alleen mooie natuur te bieden heeft, maar ook kunst op het menu heeft staan. Het museum Kröller-Müller herbergt een schat aan kunstobjecten. Het voormalige jachtterrein van dit echtpaar werd aan Natuurmonumenten verkocht in de jaren 1930.

Nu is het terrein van meer dan 5000 hectaren een paradijs voor wandelaars en fietsers. Het veelzijdige terrein biedt je het hele jaar door bossen, vennen, zandvlaktes en natuurlijk heidegebieden.

In de herfst kan je er genieten van de bronst van de edelherten. Heb je de bloeiende heide gemist, kan je misschien wel een hert of everzwijn spotten.

wandelen wandelroutes veluwe Nederland trage tochten

8) Mechelse Heide

De Mechelse heide is een deel van nationaal park De Hoge Kempen in de provincie Limburg. Het landschap kreeg een uniek karakter door de vele grind- en zandwinningsputten in deze regio.

Het overgebleven zand is de ideale bodem voor de heide om weelderig te groeien. Het glooiende landschap wordt afgewisseld door een aantal vijvers en bossen die zowel uit naald- en loofbomen bestaan.

Mechelse Heide Limburg nationaal park heidegebied wandelen

9) Nationaal park Dwingelderveld

In de provincie Gelderland ligt dit nationale park. In deze omgeving is het veel minder heuvelachtig als in de andere gebieden die op deze lijst aanwezig zijn.

Het verschil met de andere zit het in het natte gedeelte. De zanderige heidegebieden worden hier afgewisseld met natte vennen en daardoor is dit natuurgebied het grootste ‘natte’ heidegebied van onze lage landen.

Hierdoor bezit het hele gebied een enorme diversiteit aan natuur dat zo specifiek is voor deze omgeving. Trek je waterdichte wandelschoenen maar aan en ga op stap!

10) Abdij van Averbode

In de schaduw van de Abdij kan je genieten van wandelplezier tussen bossen, vennen en heide. Dit uitgestrekte domein in de provincie Vlaams-Brabant strekt zich uit tot een eind in de provincie Antwerpen.

Het heuvelachtige landschap geeft een extra leuk zicht over het landschap. Geniet hier van een afwisselend gebied tussen de paarse pracht en verfrissende bossen.

heidegebied wandeling wandelen fietsen Nederland België mooiste heide moorland heather abdij averbode vlaams-brabant
De uitgebloeide heide geeft ook in de winter een prachtig landschap.

Kijk hier voor meer informatie over de Abdij van Averbode

Andere heidegebieden de moeite waard!

Onderstaande lijst is vast en zeker nog lang niet helemaal volledig! Op mijn ontdekkingstocht door de Benelux vind ik er vast nog een aantal die het vermelden waard zijn. Ken jij zelf nog een natuurgebied…geef me zeker een seintje, ik voeg het graag voor je toe!

Nederlandse natuurgebieden

Tip : check hier de lijst van de 22 nationale parken van België en Nederland!

 • Havelterberg
 • Balloërveld
 • Drents-Friese wold
 • Duurwouderheide
 • Elspeetsche heide
 • Ginkelse heide
 • Renderklippen
 • Overasseltse vennen
 • Mookerheide
 • Nationaal park De grote Peel
 • Grenspark Kempen Broek
 • Landschotse heide
 • Kampina
 • Ermelosche heide
 • Leenderbos, Groote heide en
 • Plateaux Hageven, Bergeijk
 • Oirschotse heide
 • Strabrechtse heide, Heeze (bij Eindhoven, Noord-Brabant)
 • Cartierheide en Hapertse heide, Eersel (Noord-Brabant)
 • Noorderheide
 • Leusderheide
 • Wapendal
heidegebied wandeling wandelen fietsen Nederland België mooiste heide moorland heather abdij strabrechtse heide heeze Noord-Brabant
Strabrechtse Heide bij een mistige ochtend

Belgische natuurgebieden

wandelboek vlaanderen België Wandeling wandelroutes

Een WordPress.com website.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: