Basisuitrusting voor wandelaars

5 Tips om je eigen wandeluitrusting samen te stellen!

Wandelen…het hoeft geen dure hobby te zijn. Je kan makkelijk starten met een wat sportkleding die je in je kast hebt liggen die je meteen kan omvormen tot de basis voor je wandeluitrusting. Na verloop van tijd kan je je wandeluitrusting verder uitbreiden.

Weet je niet hoe je best begint met wandelen? Je kan altijd mijn stappenplan voor beginnende wandelaars even lezen. Kleine waarschuwing…eenmaal je bent gebeten door het virus laat het je niet meer los. Ik wens je veel wandelplezier!

Wat zit er in de basisuitrusting van een wandelaar?

1)     De juiste wandelschoenen

Het allerbelangrijkste voor een wandelaar is toch wel een goed paar wandelschoenen. Ze zijn verkrijgbaar in alle formaten en gewichten. Een aantal schoenen zijn zelfs zo gemaakt dat je amper het verschil ziet tussen die leuke sneakers en je wandelschoenen.

Wandelschoenen zijn er ook verkrijgbaar voor kinderen. Mijn tienerdochter doet zelfs liever haar Adidas wandelschoenen aan dan haar normale sneakers. Ze heeft met deze schoenen veel minder makkelijk pijnlijke voeten.

Dat is ook meteen de reden waarom een goed paar wandelschoenen zo belangrijk is. Je bespaart jezelf er veel pijn mee en je kan langer genieten van je wandeling en jezelf verbazen over de pracht van de natuur.

De beste tip die ik je kan geven is : schaf meteen waterdichte schoenen aan. Mijn andere tips over de aanschaf van jouw ideale wandelschoenen kan je hier nalezen!

2)     Wandelsokken : warm in de winter en koel in de zomer

Ondertussen ben ikzelf in het bezit van een ruime collectie wandelsokken…of soms toch als mijn dochter mijn sokken in mijn kast wil laten liggen. Ze is er namelijk even gek op als ik! We doen onze wandelsokken zelfs aan als we gaan paardrijden…lekker warme voeten is het voordeel.

Het je makkelijk last van blaren op je voeten koop dan beter een paar extra, zodat je tijdens je wandeling kan wisselen van sokken. Je wandelsokken slorpen het zweet en ander vocht op, is er teveel vocht dan krijg je een schuurbeweging in ge sokken wat blaren veroorzaakt.

Kies hierbij sokken die geen naden hebben en een schok dempende werking. Hoe beter de sokken rond je voeten passen, hoe minder makkelijk je blaren zal krijgen. Het materiaal waaruit de sok is gemaakt, is geheel jouw keuze. Het is maar wat jij graag aanvoelt rond je voeten.

wandelsokken wandeluitrusting wandelen
wandelsokken wandeluitrusting wandelen
wandelsokken wandeluitrusting wandelen

Een ruime collectie wandelsokken en ander uitrusting, vindt je hier bij Wandelgeest!

Keuze heb je tussen lage, middelhoge en hoge wandelsokken. Het hangt af van welke schoen je hebt. Bij lage wandelschoenen kan je  makkelijker lage sokken kiezen, bij je hoge schoenen kies je ook beter hogere kousen.

De hele hoge kousen ondersteunen meestal je kuiten al. Mensen die last hebben van een slechte bloeddoorstroming kunnen deze proberen. Je hebt ze eveneens in steun- of compressiekousen speciaal ontwikkeld voor wandelaars.

Voor koude en warme seizoenen kan je rekening houden bij aanschaf met de warmteklasse. Je hebt wandelkousen voor de zomer en verschillende klassen tot extra warm voor winter warme voeten.

3)     Rugzak in alle formaten

Zelfs al maak ik een korte wandeling neem ik altijd wat eten en drinken mee. Vooral bij hogere temperaturen is even je dorst lessen onderweg een must. Vaak schrik ik er zelfs van hoeveel ik tijdens een lekkere winterwandeling drink onderweg.

Een minimum om mee te nemen is dan ook een heuptasje. Meestal kan je er één of twee flesjes drinken in kwijt en je hebt een zakje voor sleutels, je portefeuille, smartphone en een wandelkaart. Afhankelijk van het model kan je het op je buik dragen of op je rug.

heuptas wandeluitrusting wandelaar wandelen

Heuptasje voor 1 drinkfles.

Klik hier voor meer info!

Investeren in een grotere rugzak voor je langere wandelingen is geen overbodige luxe. Je schrikt er best van wat je allemaal in je rugzak meeneemt. Eten, drinken, sleutels, portefeuille, smartphone, wandelkaart, extra paar kousen…en misschien neem je zoals ik ook wel je fototoestel mee.

Even goed uitkijken naar het gewicht van je rugzak is hier dan wel extra aangewezen, het kan al makkelijk een kilo extra gewicht zijn dat je de hele tocht meesleept. Om je schouders extra te ontlasten koop je beter meteen een rugzak die ook steun geeft op je heupen. Het gewicht verdelen gaat je veel plezier doen.

heuptas wandeluitrusting wandelaar wandelen

Een rugzak die ook nog waterdicht is, is geen overbodige luxe.

Die kleine regenbui is geen reden meer om binnen te blijven.

Klik hier voor meer info!

TIP : Zorg dat de riemen van je rugzak strak genoeg zijn, anders komt het gewicht van je rugzak onderaan het hangen en komt het op je onderrug terecht, met een pijnlijke rug tot gevolg.

Voor dames zijn er rugzakken die wat minder hoog zijn. Je rugzak draag je niet op je billen, die moeten vrij blijven. Even nameten hoe lang jouw rug ongeveer is en checken met de afmetingen van de rugzak die je voor ogen hebt.

Backpackers hebben graag een extra grote rugzak om kledij en slaap- en eetvoorzieningen mee te nemen. In alles telt het gewicht door, ze nemen het dagen mee op hun rug. Investeer meteen in een goede rugzak, het zal je veel plezier verschaffen.

4)     Een water- en winddichte jas voor alle weersomstandigheden

Koude, water en wind kan je trotseren als wandelaar, gewild of ongewild. Je krijgt altijd wel eens te maken met weersomstandigheden die omslaan. Een regenbui trotseren wordt dan een makkelijke klus.

De juiste jas bespaart je koude en nat zodat je niet verkouden of ziek hoeft te worden. Kijk zeker ook naar de winddichtheid van je jas, wind is bijna het ganse jaar aanwezig.

Een goede start is een 3 of 4- lagen systeem dat je in elk seizoen kan toepassen. Het systeem is simpel, je doet 3 verschillende kledingstukken aan die je naarmate je het warm of koud krijgt aan-  of uittrekt.

In de zomer is dit een T-shirt, vest en lichte regenjas. Voor de winter doe je best als eerste laag thermisch ondergoed aan, daarna een trui, fleece vest en daarna een dikke winterjas.

Lees hier : Review : wandelbroek The North Face!

Altijd goed op weg? Klik hier voo meer info!

5)     Thermisch ondergoed tijdens de koude winter

Mijn eerste thermisch ondergoed…dat deed ik al aan toen ik nog veel ging paardrijden. Ik kocht een lange onderbroek en t-shirt met lange mouwen die ook skiërs onderaan doen.

Het principe is voor wandelaars net hetzelfde. Een extra laagje onderaan dat ademt en teveel aan vocht afdrijft. Het houdt je lekker warm.

thermische kleding thermokleding wandeluitrusting wandelen

Het is een kleine investering dat je onderaan je andere kleding aan kan doen (gooi die net te grote broek niet weg, die kan je wat makkelijker over je lange thermische broek trekken).

Klik hier voor meer info!

reistips travel wanderlust Belgium Netherlands Luxembourg

Interessante artikels voor jou!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Een WordPress.com website.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: