Natuur? Natuurlijk!

Hoe kan jij op verkenning door de natuur?!

natuurgebied natuurreservaat Kempen wandelen fietsen mountainbiken paardrijden mennen joggen watersporten Benelux

Op deze website ga je veel wandelingen terug vinden doorheen de verschillende natuurdomeinen. Natuurlijk heb je ook tal van andere mogelijkheden om de natuur te doorkruisen. Hieronder geef ik je een aantal mogelijkheden die ikzelf graag gebruik.

Eerst en vooral wil je graag wijzen op het aantal nationale parken dat de Benelux rijk is. Stuk voor stuk prachtige natuurgebieden die voor iedereen toegankelijk zijn. De vele info- en bezoekerscentra willen je maar al te graag de weg wijzen doorheen hun stukje trots!

In mijn artikels beschrijf ik dan ook voor iedereen wat er mogelijk is of wat net niet. Heb je vragen over één of ander domein, stel ze me dan zeker! Zo weet ik meteen welke info mijn lezers nog missen. Je kan me altijd bereiken op info@studiobenelux.com

#1 Wandelen doorheen natuurgebieden

De rustigste manier van de hele lijst om de natuur te verkennen is wandelen. Misschien is het ook wel de leukste manier…je kan immers bijna overal komen met je wandelschoenen aan. Je komt immers op paden waar je niet kan komen met de fiets of het paard.

Je hebt vele mogelijkheden om jezelf een leuke wandeling cadeau te doen. Doe jezelf alvast het juiste recept cadeau voor een goede wandeling. Wanneer je de omgeving kent kan je natuurlijk altijd je neus achterna gaan. Meestal als ik ergens een tweede of derde keer kom, volg ik niet altijd de pijltjes. Mijn neus volg ik dan en zoek wat extra leuke verborgen plekjes.

Veel natuurdomeinen hebben een aantal wandelroutes uitgestippeld dat je doorheen hun domein gidst. Ze loodsen je dikwijls langs de prachtigste delen van dat gebied. Het infobord aan het begin van het perceel vertelt je welke wandelingen beschikbaar zijn. Bezoekerscentra geven je wellicht een plannetje mee.

natuurgebied natuurreservaat Kempen wandelen fietsen mountainbiken paardrijden mennen joggen watersporten Benelux

Familie, kinderen en rolstoelpaden.

Bezoekercentrums geven je ook tips om jou en jouw gezin te loodsen door de domeinen. Met kleine kinderen een lange wandeling maken is niet altijd makkelijk en de wandelpaden zijn niet altijd buggyvriendelijk. Je kan hier meestal ook terecht voor een speurtocht of educatieve zoektocht.

Minder mobiele mensen of rolstoelpatiënten hebben meer en meer mogelijkheden. Tal van natuurgebieden hebben rolstoelvriendelijke wandelingen in hun gamma, vraag er zeker naar.

Wandelen met de hond

Hondenliefhebbers hebben vast wel van gehoord van de hondenweide. Een afgebakend stuk bos of weiland waar jij jouw trouwe viervoeter even lekker kan laten loslopen. Heb je een hond die soms wat gek doet naar een vreemd hond hou je hem hier ook beter in de gaten.

Ik kom ze niet veel tegen…gebieden waar je een deel van je wandeling de hond los mag laten. Gelukkig zijn er nog wel een aantal. Voor die lieve schatjes die geen vlieg kwaad doen is dit een leuke beloning.

Wandelknooppunten

Ben je al wat verder gevorderd met jouw wandelingen? Je kan altijd je eigen route uitstippelen aan de hand van wandelknooppunten. Een heel handige manier om je eigen aantal kilometers in te plannen. Natuurgebieden combineren kan ook met deze manier. Let wel op dat niet door alle natuurdomeinen wandelknooppunten lopen.

#2 Fietsen doorheen de Benelux

Wonende in de stad neem ik maar wat graag de fiets bij de hand om even ergens naartoe te rijden. Op deze manier ben ik veel vlugger als met de auto en doe ik automatisch wat extra om mijn conditie op peil te houden.

natuurgebied natuurreservaat Kempen wandelen fietsen mountainbiken paardrijden mennen joggen watersporten Benelux

Gelukkig kan je niet alleen in de stad terecht met je fiets, maar ook doorheen de vele natuurdomeinen die de Benelux rijk zijn. Het is een veel snellere manier om de omgeving te verkennen. Zo zie je niet alleen meer, maar je komt ook op meerdere plaatsen op kortere termijn.

De meeste domeinen hebben reeds verharde wegen aangelegd, lekker makkelijk!

De keuze uit fietsen is behoorlijk groot. Veel mensen die veel gaan fietsen hebben reeds een elektrische fiets aangeschaft. Lekker handig als het bergop gaat of je veel tegenwind hebt. Je laat je fiets dan wat extra werk voor je doen in de stand die je zelf kiest.

Gewone fiets of elektrische e-bike?

Met een elektrische fiets of e-bike kan je maximum 25 km/uur rijden. De pedelec die in trek zijn kunnen vlugger. Voor deze fietsen moet je wel een kenteken (nummerplaat) aanvragen een rijbewijs bezitten en een helm dragen. Deze fietsen vallen namelijk in de categorie bromfietsen.

Avontuurlijk mountainbiken!

Geen zin om op de verharde wegen rond te rijden? Het wat avontuurlijkere mountainbiken is dan iets voor jou! De kleinere zandpaadjes kun je met een mountainbike makkelijker berijden. Een heuvelachtig gebied maakt het nog veel leuker.  

#3 Paardrijden

In het zadel op je paard

Opgegroeid tussen de pony’s en paarden wil ik de paardenliefhebbers zeker niet ontlopen. Van tijd tot tijd lukt het me nog wel eens om tijd te vinden om met het paard te gaan rondrijden. Het heerlijkste aan paardrijden is dat je dadelijk wat hoger zit.

Dat beetje hoger betekent natuurlijk  dat je meer van je omgeving ziet. Van ver zie je al die fietser of wandelaar aankomen. Hou natuurlijk altijd je eigen paard ook in de gaten, het is en blijft een levend wezen dat altijd kan schrikken.

Mensen die nog nooit hebben paardgereden en toch graag per paard door de natuur willen gaan rijden, raad ik aan om eerst een paar proeflessen te proberen in je lokale manège. Paardrijden vergt immers toch wat extra van je spieren, en wellicht net die spieren waarvan je niet wist dat je deze had.

Rondom natuurdomeinen zijn meestal wel een aantal maneges aanwezig waar je een paard kan huren. Beginners kunnen dan met een gids doorheen het domein worden gevoerd. Gevorderden kunnen dat op eigen houtje, eventueel met eigen paard.

Mennen : met paard en koets

natuurgebied natuurreservaat Kempen wandelen fietsen mountainbiken paardrijden mennen joggen watersporten Benelux

Gebeten door het paardenvirus leerde dochterlief ondertussen, onder het alziend oog van mijn vader, met paard en koets rijden. Met 2 verstokte menners vlak bij mij ontkom ik er niet aan om van tijd tot tijd liefdevol een menroute te maken. 

Gelukkig zijn er een aantal verenigingen die koetsenrally’s organiseren zodat ik het niet altijd zelf moet doen. Met een koetsenrally lever ik me over aan de onverwachte plaatsen die op ons pad komen. Heerlijk is het om achterop de koets te zitten en rustig te kunnen genieten van de natuur om me heen.

Mijn fotocamera neem ik steevast mee en later ga ik meestal nog eens terug om in die pas ontdekte omgeving een wandeling te maken. Mezelf laten leiden en verrassen door de natuur doe ik misschien nog wel het liefst. 

#4 Watersporten

Niet overal kan je als watersporter terecht met je kano of duikpak. Gelukkig zijn er in de Benelux talrijke gebieden aanwezig waar jij terecht kan. Het waterland Nederland is natuurlijk het mooiste voorbeeld om jezelf te goed te doen aan het natte goedje.

Als watersporter kan je kiezen uit vele mogelijkheden. Ik geef je hieronder alvast een korte lijst. Kanovaren mocht ik alvast zelf uitproberen, in combinatie met een zwempartijtje was het een prachtige dag.

  • Kanovaren
  • Kajakken
  • Zeilen
  • Duiken
  • Snorkelen
  • Zeilen

Watersporten betekent ook dat je in aanraking komt met water…hou er rekening mee dat je je smartphone aan de kant laat of in elk geval in een waterdichte ton of zak steekt. Andere voorwerpen als sleutels en portefeuille steek je er beter bij.

Rekening houdend met veiligheidsvoorschriften is het handig om weten of je hele gezelschap kan zwemmen. Sommige watersporten vragen of je een zwemvest aandoet, zo kan je zonder zorgen optimaal genieten van jouw waterdag.

natuurgebied natuurreservaat Kempen wandelen fietsen mountainbiken paardrijden mennen joggen watersporten Benelux

Interessante artikels voor jou!

Een WordPress.com website.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: