5 Tips die je helpen om af te vallen voor, na en tijdens een wandeling.
Onlangs vroeg een vriend aan me ‘of dat je nou echt afvalt als je gaat wandelen’. Die vriend van me is ondertussen op een leeftijd dat er al eens wat kosten komen aan bepaalde onderdelen van het menselijk lichaam. Zodoende is zijn keuze qua sporten behoorlijk beperkt en hij zou toch echt graag een paar kilootjes wegwerken.
Zeg ik maar meteen ‘weet jij dat ik meer moet doen om op gewicht te blijven, dan om kilo’s kwijt te raken? Misschien moet je een aantal kilometertjes met me gaan wandelen en even kijken wat ik eet?’
Al jaren volg ik een bepaalde kookwijze die lekker makkelijk is en ook nog eens gezond. Geen gevecht met de weegschaal en calorieën tellen, maar wel bewegen, eten en genieten!
Tip 1 : Kies de juiste voeding ook als je niet gaat wandelen
De laatste jaren is er zoveel te doen geweest over ‘wat is er nu eigenlijk nog gezond en wat niet’. Je bent vast en zeker wel eens de weg kwijtgeraakt in een discussie met vrienden die verschillende informatie hebben te horen hebben gekregen.
De voedingsleer die ik voorgeschoteld kreeg tijdens mijn Lymegevecht, was gebaseerd op de leer van een Duitse sportdokter. Veel van deze leer kwam terug in de boeken van Pascale Naessens. Haar voorgeschreven ontbijt vulde ik aan met natuurlijke noten, de ongezouten en niet-gesuikerde versie.
Eet lekker en toch gezond
Een salade van groenten en overgebleven vis of vlees en extra fruit gingen mee naar het werk. Lekker makkelijk om de avond daarvoor al in elkaar te knutselen. In de vroege ochtend neem je het dan, met je ogen nog half dicht, uit de frigo mee naar je werk.
En voor het avondmaal…ik heb nog nooit zo makkelijk eten gemaakt en ook zo lekker gegeten. Je hoeft echt niet een grote kok te zijn om de maaltijden van Pascale Naessens te kunnen klaarmaken. Vooral het gerecht van zalm met asperges en tomaten zijn heerlijk. Wissel de groenten en vlees en vis af met wat jij lekker vindt, zet het een half uurtje in de oven en klaar ben je met koken.

Geniet ondertussen van een heerlijk aperitiefdrankje dat je eerste honger al stilt. Zo eet je ook niet meteen alle koekjes op, waarvan je weet dat je ze beter laat liggen. Maak ondertussen een babbel met de gezinsleden en geniet samen van een heerlijke maaltijd. Met deze aangepaste voeding zal je vanzelf al merken dat de kilo’s je beginnen te verlaten.
Tip 2 : Verbrand vet tijdens je wandeling
Eenzaam als we zijn wanneer die eerste kilo ons verlaten heeft, is het tijd om te socialiseren in de buitenwereld en te beginnen met wat extra beweging tijdens een wandeling.
Beginnende wandelaars bouwen beste de lengte van hun wandeling stilaan op. Begin met een rondje in je eigen omgeving. Met allerlei apps kan je op je smartphone de lengte van je wandeling bijhouden, de hoogte verschillen en ook je snelheid. Mijn eigen favoriete app is GPX tracker, je ziet ook meteen je startpunt (lekker handig als je graag verkeerd loopt)
Een wandeling voor iedereen
Vooral mensen met blessures te kampen hebben volgen de raad van hun dokter best op. Wil je ergens gaan wandelen zoek dan de verharde, vlakke wegen op. Een aardig alternatief hiervoor zijn de rolstoelwandelingen die je bijna in elk domein terugvindt. Deze wandelingen zijn meestal niet langer dan 2 à 3 km, perfect om mee te beginnen.
Hoe langer je wandeling wordt, hoe meer je vet gaat verbranden. Studies wijzen ondertussen aan dat ook wandelen het verbrandingsproces in werking zet. Sterker nog bij zwaarlijvige personen is wandelen het eerste wat ze voorgeschoteld krijgen. De spieren worden niet meteen overbelast en door de beweging op zich ga je reeds de kilo’s te lijf.
Lees hier het hele artikel : Bouw je wandeling op in 7 stappen.
Tips 3 : Combineer bewegen zoveel mogelijk met gezonde voeding
Je kan zoveel wandelen, joggen, sporten,…als je wil, maar combineer het steeds met gezonde voeding. Oh ja, natuurlijk eet ik zelf ook wel een pakje friet met stoofvlees. Gun jezelf op tijd en stond een makkelijke pizza, maar gewoon niet elke dag.
Eigen jezelf de gewoonte toe om een keertje per week te zondigen om daarna weer frisse moed en zonder veel gedoe je lichaam op een natuurlijk gewicht te doen komen.
Lees mijn artikel : wandelen op 1 m2
Tip 4 : Hydrateer en snoep een lekkere snack onderweg tijdens het wandelen
Nee, ik ga nooit wandelen zonder eten of drinken (zelfs bij een korte wandeling) Altijd heb ik wel een snack, stuk fruit of iets anders bij me dat mijn lichaam in no-time weer extra energie geeft. Geen koekjes met veel suiker, maar wel repen die gevuld zitten met het lekkerste en gezondste dat de natuur ons geeft.
Deze repen kan je zelf samenstellen of ze kant en klaar kopen in de winkel. De energierepen van Isostar zijn in vele smaken verkrijgbaar en echt lekkers!

Nog veel belangrijker op je wandeltocht is water! Neem altijd een drinkbus met water mee om voldoende te hydrateren. Het zweet dat je afdrijft moet ook tijdig weer aangevuld worden. Het water kan je aanvullen met extra vitaminen en mineralen die je lichaam in balans houden. Het geeft ook een extra smaakje aan je drankje.
Lees hier mijn artikel : Op stap met duurzame producten
Tip 5 : Hou de kilo’s weg!
Wandelen is bewegen en bewegen creëert honger. Stop daarom niet meteen het eerste het beste in je mond na je wandeling. Maak op voorhand een drinkbare smoothie klaar, zet het in je koelkast en relax even met een drankje in je hand wanneer je terug thuis bent.
Laat je lichaam weer even tot zichzelf komen, stop het vol vitamientjes, zodat je weer vol energie begint om een gezonde maaltijd te maken. Oh ja, neem eventueel de smoothie mee in een koelbox, zo heb je hem meteen bij de hand na je wandeling.
Blijf op je natuurlijke gewicht
Hou jezelf niet voor de gek! Heb je wat teveel kilo’s en wil je ze graag wegwerken zal je niet alleen in beweging moeten treden, maar ook je voeding voorgoed moeten veranderen.
Het terugkerende patroon van ‘kilootjes kwijt- kilootjes erbij’ wil je toch echt niet. Start met een zorgeloos leven op het natuurlijke gewicht van je lichaam. Beweeg, geniet en blijf nog lang gezond!
Geef een reactie