Beklim de Vlooybergtoren en wandel door het Walenbos

De Vlooybergtoren en Walenbos is een prachtig stukje natuur in het Hageland. Laat je betoveren door prachtige landschappen en een héérlijk verfrissend bos.

De Vlooybergtoren dat is uitkijken over het Hageland

De zwevende trap die je de richting wijst naar de wolken. Het lijkt wel een beetje een ‘stairway to heaven’. Het roodkleurige cortenstaal kleurt prachtig tegen de omgeving en verwijst naar de ijzerhoudende zandsteen die daar lokaal in de ondergrond te vinden is.

De trap staat strategisch geplaatst op één van de hoogste punten van het Hageland. Je kan hier ontzettend ver kijken en zeker genieten van een prachtig, heuvelachtige omgeving.

Hageland heuvelroutes wandeling wandelroute Vlooybergtoren Vlaams-Brabant Vlaanderen België Benelux

De filmset van de Callboys

Leuk om weten is dat deze uitkijktoren de filmset was voor één van de mooiste scènes uit de Vlaamse film ‘de Callboys’.  De film over vier mannen die een escortbureau runnen nemen hier afscheid van hun vriend. Voor de liefhebbers die dramatiek graag overgoten krijgen met de nodige portie humor.

Het Walenbos, met prachtige grote elzenbomen

Hageland heuvelroutes wandeling wandelroute Vlooybergtoren Vlaams-Brabant Vlaanderen België Benelux

Een bos van meer dan 500 hectare groot en uniek voor Vlaanderen. Het is het grootste bos dat grote zwarte els bomen combineert met kleine beekjes. De beekjes vallen hier niet zo erg op door het vele struikgewas dat het hier bedekt.

Toch geven net die kleine moerasachtige beekjes en zegges een verfrissend karakter aan dit bos. Vooral tijdens de warme dagen, voel je hier een heerlijk verfrissende tintje door het bos. Het is een ontzettend rustgevend bos waar je zeker vele braambessen kan plukken, die groeien hier weelderig. Ook varens geven het bos hier nog een extra tintje en prachtig lichtspel door de bossen.

Vlinderparadijs en schitterende kevers

Tijdens mijn wandeling kon ik genieten van talrijke, blauwachtige kevers die over de grond kropen. Kijk dus een beetje uit waar je loopt zodat je ze er niet op gaat staan. Bekijk ze even goed, ze lijken echt wel te fonkelen met een diepblauwe kleur.

Ook vlinders ga je hier in grote getallen tegen komen. Een stukje van het Walenbos heeft distels zo hoog dat ze groter waren dan mezelf. Laat deze distels nu een lekkernij zijn voor vele insecten, waaronder vlinders. Verder door het bos blijven ze lustig rond je oren fladderen.   

Hageland heuvelroutes wandeling wandelroute Vlooybergtoren Vlaams-Brabant Vlaanderen België Benelux kever
De blauw-achtige kever die hier over de paadjes kruipt.
Hageland heuvelroutes wandeling wandelroute Vlooybergtoren Vlaams-Brabant Vlaanderen België Benelux vlinder
Op de distels zit deze vlinder te snoepen.

Wandelroutes langs de Vlooybergtoren en Walenbos

Alsbergwandeling

Een eerste route die hier wordt voorgesteld door Toerisme Vlaams-Brabant is de Alsbergwandeling. Een route die je de Vlooybergtoren laat beklimmen en een klein beetje laat proeven van het Walenbos. De route is goed voor 6.4 km, volg knooppunten 206-204-203-202-201-244-24-25-26-206

wandelbroek wandeluitrusting wandelen wandeling
Wandelbroek van The North Face

De wandeling van StudioBenelux

Een uitgebreide wandeling die je doet genieten van het Walenbos, goed voor 11.1 km. Het leidt je door het prachtige bos dat wordt afgewisseld door kleine veldjes. De route volgt een heel stuk van Groteroutepad GR 512 Diest-Geraardsbergen.

Je kan deze route volgen langs volgende wandelknooppunten : 206-204-203-202-201-244-243-241-242-242-231-224-223-22-23-24-25-26-206

Hou een klein beetje energie over voor de laatste kilometer, het gaat nog even bergop.

Hageland heuvelroutes wandeling wandelroute Vlooybergtoren Vlaams-Brabant Vlaanderen België Benelux

Bereikbaarheid

Je kan je auto parkeren op een groot veld vlak naast Taverne van Regionaal Landschap Noord-Hageland. Je vindt deze parking aan de Oudepastoriestraat 22, 3390 Tielt-Winge. Wandelknooppunt 206 begint op dit veld.

Het veld is hier groot genoeg om ook paardenliefhebbers te laten parkeren.

Het Walenbos is moeilijk toegangelijk voor mindervaliden en buggy’s.

De Vlooybergtoren is voor minder validen wel bereikbaar met de auto. Wil je even een kijkje nemen van dichtbij, dan je het bereiken via het grindpad van de Oude Leuvensebaan. Er is één parkeerplek voorzien vlak naast de toren.

Fietsroutes in het Hageland

Zowel voor recreatiefietsers als gevorderde wielrenners kunnen hier genieten van prachtige fietsroutes. Stap in de wielsporen van Eddy Merckx en Sven Nys, die beiden uit deze regio afkomstig zijn. Het ‘Hagelandse Heuvelroutenetwerk’ gidst door het heuvelachtige landschap.

Ruiterroutes door het Hageland

Door het Walenbos kan je niet met je paard terecht. Door het vochtige karakter van het bos liggen er verdoken houten paadjes in de grond, wat niet goed is voor de benen van je paard.  In het Hageland kan je wel genieten van ruim 9 ruiter- en menroutes. Deze routes worden nog meer en meer uitgebreid.

Hageland heuvelroutes wandeling wandelroute Vlooybergtoren Vlaams-Brabant Vlaanderen België Benelux
Het panorama van het Hageland

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

nieuwsbrief wandelen walking natuur studiobenelux belgië Nederland Luxemburg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Een WordPress.com website.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: