Wandelen langs kerststallen

Kerstmis opsnuiven bij levensgrote kerststallen

Begin december worden beetje bij beetje overal de kerstbomen en kerststallen weer boven gehaald. Het hele jaar zitten ze weggestopt in de berging, kelder of garage te wachten op hun moment om te mogen schitteren.

De kerstboom wordt versierd met slingers, kerstballen en natuurlijk ontbreken de kerstlichtjes niet. De lichtjes van de kerstboom brengen altijd weer die extra gezellige sfeer in een tijd dat de avond vroeg valt en de zon ’s morgens al wat later wakker wordt.

wandelen kerststal kerststallentocht wandeling kerstsfeer kerstmis Beerse
Kerststal Beerse centrum
wandelen kerststal kerststallentocht wandeling kerstsfeer kerstmis Beerse
Interieur kerststal centrum Beerse

Na de lange avonden met al het heerlijke eten kan het heerlijk veel deugd doen om even te kunnen genieten van de buitenlucht. Tijdens de kerstperiode kan je dan een gezellige wandeling maken tussen de feeërieke sfeer van de kerststallen.

Het is tijdens deze tijd zo fijn om overal in de gemeentes de kerststallen weer in het straatbeeld te zien verschijnen. Deze kerststallen zijn levensgroot, je kan er lekker door wandelen en meestal zijn er levende dieren in ondergebracht die voor extra amusement zorgen.

Te voet langs de mooiste kerststallen van de Benelux

Links : in 2018 gingen we via deze prachtige natuur van het Zwart Goor in Merksplas naar de kerststal van Zondereigen. Deze brandde met oudjaarsnacht volledig uit door het vuurwerk. Dit jaar wordt er een nieuwe versie klaargezet.

Wat zijn we gezegend met vele mensen die elk jaar weer zorgen voor de mooiste kerststallen die je kan bezichtigen. Dorpen, gemeenten en steden slaan de handen in elkaar om jouw van kerststal naar kerststal te leiden.

Nog op zoek naar een kerstcadeau voor een wandelaar? Bekijk hier mijn 7 tips!

Veel gemeentes slaan de handen in elkaar om een wandeling uit te stippelen die je langs de mooiste kerststallen leiden. Een wandeling door de natuur met die kerstsfeer, een extra stimulans om tijdens deze periode lekker met zijn allen buiten te komen.

Waar vindt je deze kerststallen?

wandelen kerststal kerststallentocht wandeling kerstsfeer kerstmis Kasterlee

De gehele regio van België staat bekend voor de wandeling die je tijdens deze periode kan maken. In het bijzonder de Belgische Kempen en de Voerstreek zijn enkele uitschieters.

Via de website van kempensekerststallen.be kan je alle kerststallen vinden in de Belgische Kempen.

Links : de oudste kerststal van de Kempen staat op je te wachten in Kasterlee

Nederland zijn vooral de provincies Limburg en Brabant de hoofdvogels. De steden Best (bij Eindhoven), Liempde (te noorden van Best),  Schimmert (Maastricht-Valkenburg), Reusel (tussen Eindhoven en vlakbij de grens met België)…ze weten er allemaal een prachtig plaatje van te maken.

Wanneer kan je deze kerststallen bezoeken?

Vanaf half december tot de ‘drie koningen’ steevast op 6 januari hun geschenken in de kerststal hebben afgeleverd kan je deze kerststallen bezoeken.

Nadat het worstenbrood en appelbollen gegeten zijn, traditioneel op de maandag na ‘Drie Koningen’ , krijgt alles weer een plekje om te wachten op het einde van het jaar om te kunnen schitteren langs de kerststallentochten.

wandelen kerststal kerststallentocht wandeling kerstsfeer kerstmis
kerststal Merksplas centrum

De traditie wil dat kindje Jezus niet in de kribbe ligt voor 25 december, de dag dat Jezus geboren werd. Meestal wordt hij in de kribbe gelegd net na middernacht.

Een slokje jenever of warme chocomelk verwarmt je hart

Bij horende bij de kerststallentochten kan je meestal genieten van een standje met eten en drinken. De standjes worden opengehouden door de locale verenigingen die een extra centje willen verdienen voor de goede werking tijdens het volgende nieuwe jaar.

wandelen kerststal kerststallentocht wandeling kerstsfeer kerstmis kerstmuts

Wat het leukste is…je kan gezellig bijkletsen en er op los tateren met die extra gezelligheid van de kerststal vlak naast jou.

Links : nog geen kerstmuts? Klik hier voor véél inspiratie!

Met enkele kilometers in de benen kan je dan weer lekker ontspannen thuis komen en je bent weer verzekerd dat je een heerlijke nachtrust tegemoet gaat, tussen de hectische periode van familiebezoekjes en cadeautjes kopen.

Interessante artikels voor jou!

nieuwsbrief wandelen hike natuurwandeling wandeling fietsen paardrijden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Een WordPress.com website.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: